Hava Durumu

Basında kurumlar ve tanıtım

Yazının Giriş Tarihi: 27.09.2023 19:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.01.2024 20:05

İnsanların haber aldığı kanallar yani basın sektörü büyük zorluklar, sıkıntılar ile karşı karşıya. Birçokları sektörden çekilirken, bir kısmı ise dayanabilecek yere kadar gitme çabasında. Ancak gitmiyor, yürümüyor, borç içerisinde hizmet vermenin gayreti ve özverisi içerisindeyiz.

Sektör güç kaybında

Deamokrasinin olmazsa olmazı basında, sırtını sermayeye dayamayan, gelir kaynakları güçlü olmayan, şantaj montaj işine bulaşmamış yayın kuruluşları için gerçekten çok zor bir süreç yaşanıyor. Çünkü parasız hiçbir hizmet verilemediği gibi, basınında masrafları, emek, vs giderleri oldukça kabarıktır. Bunlar için tek gelir kaynak ise ilan, reklam ve tanıtımdır.

Sonuçta gazeteci çay, şeker vs. satarak geçimini kazanmıyor, giderleri ver masraf ediyor, emek harcıyor, elbet ucunda geçim var

Toplum hayatında önemli yere sahip bulunan, doğru ve tarafsız haber alma hakkının serbest olarak yerine getirilmesinin en etkili aracı olan basın girişte belirttiğimiz böylesine önemli gerçekler varken, resmi ve yarı resmi kurumlar, siyasiler, STK’lar ve özel şirketler, bazı şehirlerde özelliklede Gaziantep’te tanıtım içerikli festival, fuar, etkinlik, açılış, firma faaliyetini anlatan içerik gibi siyasi ve kişisel ranta dönük açıklamalarıyla medyayı âdeta kullanarak tek kuruş destek vermekten kaçınmakta. Sonrada basının özgürlüğünden, basının desteklenmesinden, basının öneminden ve yaşamasından dem vururlar.

Hadi ordan derler bu kafaya…

 

Bu düşünce kesinlikle ikiyüzlülüktür.

Çünkü basını önemseyip ciddiye almayan, basınında güç bela ayakta durdunuğu, harcamalarını, emeklerini yok sayan, ancak kendi siyasi ve kişisel çıkarı için gerektiğinde basını kullanmaktan da geri kalmayan tiplerden, ne bu sektöre, nede halka bir fayda gelmez. Çünkü ceplerinde akrep vcardır kuruş destek vermez ama basını çıkarı için bir araç olarakta kullanmaktan da geri kalmazlar. Böyle kafalar hep ali-cengiz oyunu misali, tahterevalli anlayışı ile hareket eder, sadece ve sadece kendi rantını düşünür, paylaşımdan hep uzak durur. 

 

TGC Temsilci olarak aslında  basına da önemli görev düştüğünü belirtmek isterim. Eğer gazeteci meslektaşlarımız, tanıtım içerikli hiçbir açıklama, afiş vs. yer vermezlerse, kimi zaman abonelikler adı altında komik ücretlere fit olmazlarsa, emeklerinin karşılğını alır, kazanır ve kimseye boyun eğmeden güçlü şekildei varlıklarını sürdürebilirler. Dolayısıyla böylebir duruş, meslek mensuplarımıza maddi kaynak olarak dönecektir.

 

 

Madem Basın kamu hizmeti yapıyor, o zaman bunu da ancak güçlü olursa tarafsız ve bağımsız şekilde kimseye el avuç açmadan yapmalıdır. İşte o zaman ülkenin, toplumun, gerçek sorunları ve çözümleri gündeme gelir, toplum çıkarı ne ise yapılır.

Unutulmasın ki tarafsız ve özgür bir basının varlığı, güçlü demokrasilerin vazgeçilmez unsurudur.

 

Mesleğimize sahip çıkarsak, içinin boşaltılmasına izin vermezsek, asli görevimizde taviz vermezsek, daha güçlü bir sektör olmamız kaçınılmaz bir gerçektir.

Lütfen Basın Meslek İlkerlerine sadık kalarak, mesleğimize sahip çıkalım.

Başkalarının haklarını savunurken, kendi haklarımızı unutarak kenarda atıl bırakarak, zayfıf kalıp, el avuç açmayalım. 

 

Milletin müşterek sesi olan, gazetecilik mesleği, yapılan işin niteliği itibariyle kamu hizmeti olduğu bilinciyle, meslek ilkeleri çerçevesinde toplumu doğru, tarafsız olarak bilgilendirmek için çaba gösteren yerel basın kuruluşlarımıza ve değerli basın mensuplarının konuya duyarlılık göstermeleri dileğiyle teşekkür ediyorum.  www.yenicizgihaber.com

 

NOT:Yeni Çizgi Gazetesi, Basın İlan Kurumu’nun resmi reklam alma koşullarını yerine getirmiş, başvurusunu yapmış, listede yerini almıştır. Resmi ve yarı resmi kurumlara duyurulur.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.