Hava Durumu

Birinci Kıblamız ve üçüncü haramımız

Yazının Giriş Tarihi: 11.05.2021 11:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.01.2024 20:05

Birinci Kıblamız ve üçüncü haramımız

Kudüs ne demek?

Arapçada Kudüs القُدس al-Quds olarak geçer “kutsal” ya da “Kutsal Tapınak” anlamına gelir

Kudüs veya Yeruşalayim, Orta Doğu'nun Kenar bölgesinde, Akdeniz ile Lut Gölü arasındaki Yehuda Dağları'ndaki bir plato üzerine kurulmuş, eski bir şehirdir. İbrahimî dinler olan Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam için kutsal bir şehirdir.

Peygamberlerin nurlu yolu ve semavi kutsal dinlerin izleri kaldığı yer

Önemi;

Kudüs şehri, dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden biridir. Üç semavi dinin kutsal yerlerini barındıran Şehri, tarih boyunca defalarca savaşa uğramıştı. Hatta bu savaşların bazılarında şehrin büyük bir kısmı yıkılmış ve daha sonra krallar ve padişahlar tarafından tekrardan inşa edilmiştir

Mescid-i Aksa İlk Kıblemiz

Peygamber Efendimiz (sav)'e Kuran-i Kerim tebliğ edilmeye başladığında, en önemli ibadetlerimizden biri olan  ve İslam’ın ikinci ve en önemli koşuları namaz  olan Mescid-i Aksa'da farz edildi, ve cemaat şeklinde bütün peygamberler ile kılınmıştır. İlk kıblemizin Mescid-i Aksa'nın Kudüs şehrinde bulunuyor ve bu şehrin tüm Müslümanlar olarak kutsallığını duruca ifade ediliyor.

İsra ve Miraç Hadisesi

Recep ayının 27. gecesinde Cebrail (as), Peygamber Efendimiz (sav)'i Mekke'den alıp, Burak adlı bir binek (at) ile Mescid-i Aksa'ya götürdü. Oradan da Allah tala kudretine delalet edilen ayeti ve alametleri birer birer gösterildi semaya çıkarıldı. Semaya çıkarılırken birçok peygamber ile görüştürüldü. Daha sonra Peygamber Efendimiz (sav), rabbinin kelamını (sözleri) işitme şerefine erişti ve aynı gece içerisinde tekrardan Mekke’ye geri götürüldü.

Peygamberler Şehri

Kudüs, onlarca peygambere ev sahipliği yapmış yerleşmiş çalışmış evlenmiş bir şehirde ve İslamiyette her zaman ayrı bir değere sahiptir.

Hz. Adem (as)'dan başlayarak Hz. Muhammede (sav) kadar ortak dini tevhittir. Nitekim Cenab-ı Hak bütün peygamberlere aynı gerçeği tebliğ ettiğini buyurmuşlardır.  "Sana söylenen senden önceki peygamberlere söylenmiş olandan başka bir şey değildir.

Kudüs peygamberlik devrinden sonra

Hz Muhammed (sav) den sonra ve bugüne kadar adı unutulmayan Kudüs şehir çok önemli ve mühim bir şehir olarak tanıtıldı

Hz. Ömer Halifeliğinde Emeviler, Abbasiler, Eyyübiler, Memlüklüler ve Osmanlıların hakimiyetinde birçok rütbe sahipliği yapmış Kudüs şehir.

Ve bugünlerde çok büyük zülüm ve haksızlık içindedir. Halk ölüm ile karşıkarşıyadır.

Unutmayalım Kudüs bizim şehrimiz, Filistin’in başkenti, Hz. Muhammedîn miracı ve Müslümanların sürürü insanlığın unvanı.

Ve sonuna kadar bizim kalacaktır

Kudüs birinci meselemiz ve en önemli değerimiz…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.