Hava Durumu

Çağrı filmini yönetmeni Halepli olduğunu biliyor muydunuz?

Yazının Giriş Tarihi: 20.04.2021 20:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.01.2024 20:05

 Halepli Mustafa!

  

Yoksul fakir bir gümrük memurunun oğlu Temmuz birinde 1930'da Halep'te doğdu, Mustafa Akkad, birçok insanın ismen bilmediği ancak filmleriyle büyüdüğü ve İslam coğrafyasından çıkıp, dünya çapında üne kavuşan ilk ve dünyanın en önemli yönetmeni oldu.

Herkesin bildiği şekliyle “Çağrı” ve “Çöl Aslanı” filmlerinin yönetmeni, altından isim ve mücevherden adam.

18 Yaşındayken Amerika’ya gitme kararı aldı, yönetmen olmak için, ancak babası Mustafa’nın kurduğu hayallerin önünde duramadı ve ona iki yüz dolar ve kuran verdi ağlayarak çocuğunu gönderdi.

Akkad, Los Angeles Kaliforniya Üniversitesinde (UCLA) kabul edildi gece gündüz çalışarak okulu birincilikle bitirdi ardından Güney Kaliforniya Üniversitesinde lisansını tamamladı.

İslamiyet doğuşu ve Hz Muhammed (s a v )

1970’lerinde ilk aylarında hayalini uyanmaya başladı, gösterdiğinde yıllarca mücadele verdiği dev proje için Suudi Arabistan ve Fas hükümetlerinde maddi yardım ve imkanlar istedi.

Fas hükümetinin onayıyla 1976 yılında “Çağrı filmi” Fas’ta çekmeye başladı. Lakin senaryo fazla radikal bulunduğu için ve Arap ülkeleri, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) ve İslamiyet’in doğuşunun bir film konusu olamayacağını düşündükleri ile kabul etmediler.

Fas Kralı filmin çekilmemesi için ağır baskı uyguladı ve 15 gün geçmeden bütün ekibi sınır dışı ettiler. İslam geleneklerine uygun olarak Hz. Muhammed (s.a.v.) ve ailesi filmini iptal ettiler.

Pes etmeden durmadan direndi

Libya’ya geçti ve Kaddafi’den yardım istedi. Muammer Kaddafi, filmin finansörü oldu ve büyük bir maddi destek sağladı. Böylece ekip kaldığı yerden devam etti.

1977 yılında vizyona giren, “Çağrı” filminde, İslam geleneklerine uygun olarak Hz. Muhammed (s.a.v.) ve ailesinin hayatı ekranda gördüler.

Ana hikaye, Anthony Quinn’in canlandırdığı Hz. Hamza (a.s.) ve Michael Ansara’nın canlandırdığı Ebu Süfyan’ın gözünden anlatıldı. Doğu ve Batı medeniyetlerinde gösterilmek üzere iki farklı versiyonu hazırlanan film, iki dilden hem İngilizce hem Arapça bütün dünya tarafından büyük ilgiyle karşılandı ve izlendi.

Ağırlığı, vakarı, duruşu, karizması ile Mustafa Akkad, Batılı bir görünümdeydi ancak eserlerini Doğu kültürüyle hayata geçirmek gerektiği Kanaat’ına vardı. Amerika’da birçok kişi Akkad filmlerinin etkisiyle Müslüman oldu, “Çağrı”nın başrolünü üstlenen Anthony Quinn, bir Yahudi olmasına rağmen filmden sonra İslamiyet’e daha çok saygı duyduğunu açıklamıştı.

 Ve bütün dünyayı izledi 67 dile çevrildi ve bütün sinemalarda, televizyonlarda her yerde izleyenler hüngür hüngür ağladı.

Yoluna devam etti Çöl aslanı Ömer, muhtar filmini de yaptı ve onlarca ünlü filimlere imzası ile tanıtıldı.

Ama ne yazık ki, Mustafa Akkad, 9 Ekim 2005 tarihinde Ürdün’de kaldığı otelin lobisinde kızının düğününde terör örgütü el-Kaide, otele saldırdı ve kızıyla birlikte hayatını kaybetti. Otelde kalan İsrail gizli servisi MOSSAD ajanının hedef alındığını açıklayan terör örgütü, el-Kaide, Akkad ailesinden özür dilemekle yetindi. www.yenicizgihaber.com

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.