Hava Durumu

Harun Reşidin şehri ve Abbasi devletlerin başkenti ALRAKKA

Yazının Giriş Tarihi: 28.05.2021 20:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.01.2024 20:05

Harun Reşidin şehri ve Abbasi devletlerin başkenti ALRAKKA

Milattan önce 244 ve 245 yılında inşa edilen Alrakka, Hristiyanlar döneminde ilk adı Kallinkos. Şehrin kurucusu birinci Selqos'a göre adlandırıldı ve bazı tarihçiler Yunan filozof Kallinkos adına göre adlandırıldı çünkü içinde yaşadı. Felsefesini orda yaptı sonrasında dünyaya yayıldı ve toprağında defn edildi. Büyük bir ekonomi ve yerleşim merkezi idi.

Arap Orduları tarafından fethedilene kadar. G zaman adı değiştirildi ve ALRAKKA oldu

Alrakka Arapça fasih diline göre Çetinkaya demektir.

Suriye'nin kuzeyinde Fırat Nehri üzerinde yer alan bir şehirdir. Şairler ona Fırat'ın Dorrası (incisi) dediler. Parlak suyuna ve pürüzsüz taşlarına. Havası mis, güneşi sıcacık, taşları misk kokan, çocuklarını kucaklayan şefkatli bir anne gibi.

Halife Harun Reşid'in 796-809 yılları arasındaki hükümdarlığı sırasında Abbasi Halifeliğinin başkenti oldu. Devletin büyük işleri ona taşıdı o zaman önemli bir kültür ve ilim merkezi olmuştur. Osmanlı döneminde Musul’a bağlıydı ve Şanlıurfa Valisi tarafında yönetildi. Beydili ve Avşar boyunun sürgün yeridir.

Türkmen aşiretleri, Fırat nehrinin kenarına toprağın üstünde yerleşti.

Moğol istifasıyla tatar devletlerine alındı, sonraları Bedevi aşiretleri, daha sonra Çeçen yerleşimlerine rastlanılmıştır. 2014 yılında IŞİD devletinin başkenti oldu. Toprağında birçok sahabenin türbesi bulunuyor. Veysel el kuranı ve Ammar bin Yaser (R.A)

RAKKA’nın en önemli turistik yerleri

QASR AL-BANAT - 12. YÜZYILIN MİMARİ ŞAHESERİ (kız sarayı)

Qasr al-Banat eski bir konutun kalıntılarıdır. Onları gören insanlar bu mimari yapı hakkında çok etkileyici sözler söylerler. Şehirde defalarca kazılan çok sayıda araştırmacı, inşaat tarzının İran'da inşa edilen binalara benzediği konusunda fikir birliğine vardı. Açık odalar tonozlu tavanların bitişiğindedir. Mevcut aşamada, Kızlık Sarayı'nı orijinal haline geri getirmek için tekrar tekrar, denemeler yapılmıştır, böylece bölge çitle çevrilmiştir.

CUMA CAMİİ - RAKKA ŞEHRİNİN ANA CAZİBE MERKEZİ

Bu bölgedeki en saygın cazibe merkezlerinden biri Rakka (Suriye) şehrinde bulunan Ulu Cami'dir. Bu mimari yapı, uzak VIII. Yüzyılda Halife El-Mansur'un yönetimi sırasında inşa edilmiştir. Sürekli savaşlar ve savaşlar nedeniyle caminin orijinal görünümü korunamamıştır. Geçmişte, bu dini bina çevre üzerinde bulunan 11 kuleye sahipti. Bugün yüksekliği 25 metre olan tek bir kule var. Buna ek olarak, Nur al-Din camisinin restorasyonuna paha biçilmez katkıyı kanıtlayan yazıt hayatta kaldı. Ulu Camii'nin avlusu Arap mimarisinin eşsiz bir teyidi.

RUSAFE

Neden Rusafe, çünkü Halife Harun Reşid bazı tarihçilere göre Rakkadayken bir kez kafasına düştü ve başından akan kan yerdeki taşların aralarına girdi ve taşların rengini değişti sanki bir rasam çizdi. Rakka ve Fırat'ın güneybatısında yer alan bir arkeolojik sit alanıdır

CABER KALESİ

Fırat Nehri'nin sol kıyısında kalan, eski bir kaledir. Süleyman Şah Türbesi'nin olduğu yer.

Ve Rakka’nın en önemli kenti.

 "El-Tevra", Arapçada "devrim" anlamına gelir (Altabka) 8 mert 1967sinde inşa edildi ve en önemli eseri Esad gölü ve Fırat Barajı Ortadoğu’nun en önemli barajlarından biridir

RAKKANIN EN MEŞHUR YEMEKLERİ

Mansaf ve El seriid;

Mansaf yemeği, bulgur ve pirinç pilav karışımı üstüne büyük et parçaları ve pişirdikten sonra hakiki tereyağı üstüne gezdirilir

Elseriid yemeği;

Büyük et parçaları ve bamya ile pişiriliyor yemek bittikten sonra tandır ekmeğini yemeğin suyuna bandırıp yenir, çok lezzetli bir yemektir, büyük düğünlerde yapılır.

Ve değerli şairimiz Abu Firas al-Hamdani unutulmaz kasideler ALRAKKA için yazdı en ünlüsü.

Zafer rakkada toplanır

Erdemlerin sesi,  toprağından duyulur ve görünür.

Yoldan geçenlerin evi tüneklerin üstünde yükselir . wwwyenicizgihaber.com

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.