Hava Durumu

İZLENİMLER NEDEN REDDEDİYORUZ?

Yazının Giriş Tarihi: 25.12.2019 09:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.01.2024 20:05

Hükümetler sağlık hizmeti sunumları ve halkın yararlanmasında hasta memnuniyetine büyük önem verir. Politikacılar burada verilen tepkiye seçmen davranışının oya dönüşümü açısından değerlendirir.

Günümüzde sağlık hizmetlerinin sürekli artan maliyetlerini düşündüğümüzde bu tepki giderek önemli hale geliyor.

Sağlık hizmeti sunulmasına ilişkin insanların tepkisi politikacılar dışında bilim insanları ve sağlık meslek örgütlerince de izlenir. Bu iki yapının izlediği başlıklar politikacıların baktığı açıdan farklı olabilir. Bilim ve sağlık meslek odaları son dönemde endişeyle izlediği bir konuyu gündemine aldı. O konu da; aşı reddisorunu .

Günümüzde aşı reddi üç nokta da değerlendiriliyor.

Birincisi insan  sağlığı açısından,  ikincisi sosyolojik bakımdan,  sonuncusu da özgür insan davranış biçimden.

İlkinde aşı reddinin yaygınlaşması, bir halk sağlığı sorunu olarak bitme noktasına gelmiş bazı bulaşıcı hastalıkların yeniden çoğalması ve ölümlerle bitebilecek salgınların görülmesi.

İkinci aşı reddinde ise on yıllar önce itiraz olmadan aşılama kampanyaları yapılırken bugün bilimin ve tıbbın sorgulanması ya da bilim dışında değerlendirmeler yapılıyor olması.Bu durum sosyolojik açıdan bilgisizliğin geldiği boyutun önemli bir sorun olarak karşımıza çıktığını gösteriyor.

Sonuncusu ise, bazı değerlendirmelerde aşı reddinin bir irade  özgürlüğü olduğunun düşünülmesi. Ancak bir çok batılı ülke bunun kişisel özgürlük alanı değerlendirmesinden çıkarıp artık zorunlu uygulama olarak değerlendiriyorlar. Kendi özgürlük alanım diye alınan kararların başkalarının yaşamlarını tehlikeye sokacak biçime dönüşmesini   sağlık otoritelerince kabul edilemez bir durum olarak görülüyor.

Aşı reddinde toplumu bu noktaya getiren neydi?

Bu nedenlerden birisi bilim insanlarının bazı aşılarla ilgili kamuoyu önünde kafa karıştıran beyanları olabilir. Çiçek, kuduz, çocuk felci, hepatit gibi kesin sonuç veren aşıların dışında yüzde altmışlar civarı başarı sağlayan grip aşısının sıkça sorgulanması, kızamık gibi aşılar için kafa karışıklığı yaratan açıklamalar sonucu ret nedenlerinden biri olabilir.

Artık birçok aşı, koruyucu sağlık hizmeti kapsamında geçmişte olduğu gibi sağlık ocaklarında yapılmıyor. Sosyal güvelik politikaları gereği geri ödeme sisteminde olmayan aşılar bile var.Bu da nedenlerden birisi olabilir.

Geçmiş yıllarda aşılama konusu sorgulanmazken şimdilerde sorgulanmasının nedenlerini iyi araştırmak lazım.

Dünya Sağlık Örgütü aşılama konusunda, Ulusal Aşı Programlarını öneriyor. Bu programlar da genel kampanyalarla yönetilir.

Sonuç olarak aşılama toplum sağlığı için en önemli koruyucu sağlık hizmetlerinden birisi, sağlıklı bir biçimde yürümesi için de mutlaka devlet politikalarında aklın ve bilimin ışığında ilerlemeli…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.