Hava Durumu

ÇARE YOK BİZ YENECEĞİZ !

Yazının Giriş Tarihi: 06.04.2020 10:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.01.2024 20:05

Penisilin insanlık tarihinin mucize ilaçlardan biridir. Penisilinin keşfinden sonra dünyada ortalama ömür süresi uzadı. Çünkü milyonlarca insan zatürre gibi birçok üst ve alt solunum yolunun mikrobik hastalıklarından tedavi olarak kurtulmaya başladı.

Bu ilacın tedaviye kazandırılması öylesine önemli bir başarıydı ki kullanıma sunan Alexander Fleming’e  Sir  unvanı  ile Nobel Ödülü kazandırdı.

Bu çok prestijli ödüller yanında bir bilim insanı için asıl ödül, yaptığı çalışmalarla milyonlarca insanın enfeksiyondan ölümünün önüne geçmesinin verdiği mutluluk olsa gerek.

Bugün Fleming ve devamında Penisilini sanayi üretimine kazandıran arkadaşları dünya ve tıp tarihinde önemli bir yere sahipler.

Dünyamızda insanoğlu, bin yıllar boyu savaşlar, salgınlar ve kıtlıkla mücadele edip durdu. İnsanlığın gelişmişlik açısından geldiği en üst seviye olan günümüzde bir virüsün bizleri kasıp kavurmasına tanıklık ediyoruz.

Bilim insanları, sağlıkçılar salgınla mücadele ederken, ekonomistler, devlet adamları pandeminin uzun sürmesi sonucunda kıtlıkla karşılaşabileceğimizi öngörüyorlar.

Binlerce yıllık insanlık tarihinde uygarlığın geldiği yerden sonra böylesi olumsuz bir durumun içinde olmak oldukça endişe verici.

Şu sıralar Corona virüs salgınının en zorlu dönemlerini yaşıyoruz. Binlerce insan öldü,  görünen o ki daha çok kayıp vereceğiz ancak bu beladan dünya ve insanlık kendini kurtaracaktır. Bu mücadelede ülkeleri yöneten yönetici ve devlet adamlarının yaptıkları, uyguladıkları tedbirler elbette önemli olacaktır, ancak insanlığın virüse karşı asıl galibiyetini bilim getirecektir.  

Son günlerde baktığımızda Covid-19 virüsüne karşı koruyucu antikor geliştirmeyi amaçlayan aşı çalışmalarının giderek olgunlaştığını duyuyoruz.

Bağışıklık sistemini güçlendirici plazma tedavisi üzerine ülkemiz ve dünyanın bir çok yanından gelen çalışma haberlerine giderek daha sık rastlıyoruz. 

Antiparaziter olarak kullanılan İvermectin isimli bir ilacın, laboratuvar koşullarında covid-19’u yok ettiğinin tespit edildiğini öğrendik.

HIV virüsü ile mücadelede kullanılan bir ilacı, Çin özellikle yoğun bakımdaki hastaların tedavisinde kullandığını duyurdu. Bizde de Sağlık Bakanlığı bu ilacı getirterek tedavi  algoritmasına eklendiğini ve kullanılmaya başladığını açıkladı.

Yine sıtma ve romatoid artrit tedavisindeki bir ilacında erken dönemde tedavide kullanılması bakanlık algoritmasında yer alıyor, bu iki seçenek şu an dünyanın hastalara uyguladığı yöntemler.

Öyle görünüyor ki dünyamızı sarsan bu beladan çok kayıplar vererek kurtulacağız. Can kayıpları ve ekonomik kayıplar yapsa da dünyamızı altüst etse de onu yeneceğiz başka çaremiz yok.

Yine kırlarda, deniz kenarlarında, evlerimizde, işyerlerimizde insana ait ne varsa yaşamayı sürdüreceğiz, insanlık olarak bu virüsü yeneceğiz ama bunu bilimle yapacağız. yeniçizgihaber.com

      

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.