Hava Durumu

Bu Sistem Türkiye’yi Parti Enkazına Çevirir

Yazının Giriş Tarihi: 01.10.2023 19:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.01.2024 20:05

Yazımın bu başlığını okuyan bütün siyasi parti gönülleri sanırım biraz üzüleceklerdir ancak ben bu konuda biraz iddialıyım. Neden mi? Şimdi bazılarımıza bir ütopya gibi görünse de bu durumun önümüzdeki beş-on yıl gibi süreçte mümkün olabileceğini tahmin ediyorum.

Türk siyasi tarihi 1946 yılından sonra gelen çok partili sisteme geçiş ile beraber siyasi çalkantılar ve akabinde gelen askeri müdahaleler ile bunalımlı bir süreç yaşamaya başladı ve bu süreç ne yazık ki devam etmektedir.

 

1946 yani çok partili dönemden sonra ülkenin kaderinde rol oynayan siyasi partilerin askeri darbeler ve diğer siyasi krizlerle ömürlerinin ortalama 20 yıl olduğunu hepimiz biliyoruz.

1980 yıllarına kadar askeri darbelere maruz kalan Türk siyasi tarihini bundan sonra askeri vesayet ile dizayn etmek çabalarının son bulduğunu varsaydığımız bir zamanda, kimin yaptığını bildiğimiz fakat kimlerin yaptırdığını hala bilemediğimiz 15 Temmuz vakası meydana geldi.

Her ne kadar 15 Temmuz olayı yaşanmışsa da Türkiye'de gelecekte bu askeri vesayetlerin çok kolay olmayacağını düşünenlerdenim. Zaten 2010 referandum ile başlayan ve geleneksel parlamenter sistemini  değiştirme projesi ile gelinen durum, parlamenter görünümlü sivil  otoriter vesayete geniş bir alan açtı. Ancak kim hangi siyasi saiklerle kendisine alan açarsa açsın, Türkiye global bilgi çağında yeni bir kuşağın yol alacağı bir devinim yaşayacaktır. Bu devinime hazır olmayan ve çağın ruhunu kaçıran partiler gelecekte var olmayacaklardır.

Bugün siyasi hayatımızın en köklü partisi olan ve Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş felsefesine imza atan CHP için de aynı durum geçerlidir. Daha önce de bir yazımda belirttiğim gibi CHP Türkiye’nin yaşadığı bugünkü sorunlar karşısında iktidar alternatifi olamıyorsa, tarihi bir hikâyesi olan CHP de marka değerini kaybedecektir.

Siyasi partiler tarihine baktığımızda liderlerin ortaya çıkardığı parti yerine ekibin çıkardığı partilerin toplumsal dinamiklerinin daha sağlam ve yaşaması uzun olmuştur. Yani parti lidere bağlı ise genetik hastalığı var demektir. Ne yaparsanız yapın ölümü erken olacaktır.

Bu anlamda CHP dışındaki Türk siyasi partileri ve özellikle sağ partilerin ortaya çıkışı lidere bağlı olan partilerdir. Kökleri toplumların iliklerine kadar uzanmamış siyasi partilerin uzun süre ayakta kalması siyaset tarihinin de gösterdiği gibi mümkün değildir.

Konuyu özetlersek, bugün Türkiye'de mevcut olan sağ cenahtaki siyasi partilerin lidere bağlı olması ve tarihsel ideolojik belirsizliği nedeniyle, CHP ise çağın ruhu karşısında kendisini yenileyemediği için değişimine yetişemediğimiz bilgi çağında ayakta kalmaları zor olacaktır.

Türkiye Cumhuriyeti parti enkazına döndü.  www.yenicizgihaber.com

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.