Hava Durumu

Malatya’da Trenler çarpıştı, Makinistler hayatını kaybetti…

Yazının Giriş Tarihi: 18.06.2020 20:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.01.2024 20:05

Malatya’da iki gün önce yük trenleri çarpıştı. Karşı karşıya gelen trenlerin sonucu trenlerin lokomotiflerinde bulunan, treni idare eden makinistler hayatını kaybetti. Bazı medya organlarında yalnızca iki kişi öldü deniyor. Oysa hayatını kaybedenlerin kimler olduğu da haberlere yazılmalıydı. 5N 1K denen temel habercilik kurallarına da uyulmaz oldu artık. Son 40 yıldır demiryollarımız üvey evlat muamelesi görüyor. Turgut Özal Demiryolları komünist işi demişti. Demiryolları yerine otoyolların yapılması gerekliliğinden söz etmişti. Oysa demiryolları, kapitalizmin ilk gelişim devresinde, çok büyük işlev görmüştü. Hammaddelerin sevkiyatı, işi üreterek maddeyi yaratan işçilerin işyerlerine ulaşımı, meydana gelen ürünlerin pazarlanması gibi temel işler için demiryolları büyük işler yaptı, halen de yapmaya devam ediyor. Tüm Avrupa ülkeleri, Rusya, Çin ve Japonya’da demiryolları hala hayati öneme sahip.

Ülkemizde AKP iktidarıyla birlikte, demiryolları hep gündemde oldu ve  adım adım geriye gitti. 22 Temmuz 2004’te Sakarya Pamukova’daki Hızlı tren kazası bunun ilk işareti oldu. AKP iktidarı hızlı Ankara-İstanbul arasında hızlı tren projesi başlatmıştı. Alt yapı çalışmaları tam tamamlanmadan seferlere başlanınca kaza meydana gelmiş oldu. Hızlı tren seferleri durduruldu. Alt yapı çalışmaları tamamlandıktan sonra tekrar seferler başlayabildi. Daha sonra ülkemizde tren kazaları daha da sık olmaya başladı. Malatya’dakine benzer bir kaza 6 Temmuz 2015’te Sivas Kangalda meydana gelmiş iki yük treni çarpışmıştı. O dönemde sendikadan yapılan açıklamada kazanın yük trenlerinde, şeftren uygulamasının kalkması nedeniyle olduğu belirtilmiş idi. Ülkemizi derinden sarsan son kazalardan biri de 8 Temmuz 2018 günü de yaşandı. Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde, yolcu treninin devrilmesi sonucu 25 kişi hayatını kaybetti, 318 kişi yaralandı. Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan kazanın "aşırı yağışlar nedeniyle menfez ile ray arasındaki toprağın boşalmasından" kaynaklandığını söyledi. İnşaat Mühendisleri Odası ise "Suçlu yağmur değildir. Yapanlar, yaptıranlar ve yapılmış olan yapıları

denetlemeyenlerdir. Altyapısı ve üstyapısı iyi durumda olmayan demiryolu hatlarında uygulanan seri fren, üstyapıda burkulma gibi bozulmalara neden olabilmektedir" açıklamasında bulundu. Bu kaza büyük bir ihmalin varlığını gösteriyordu. Demiryollarının sürekli bakımı gerekir. Çocukluğumuzdan beri biliriz, yol çavuşları vardır. Bu çavuşlar demiryollarında eksik gedik ne varsa görür tamir ederler. Ayrıca drezin denen iki kişinin kol güçleriyle hareket ettirdiği demiryolu araçlarıyla demiryolları kontrol edilirdi. İşgücünden, emekçi gücünden tasarruf adına, bu zorunlu görevler eksik yapılınca, kazalar kaçınılmaz olarak meydana geliyor. Adam kayırma, liyakatsız kişilerin en üst görevlere getirilmesi de, TCDD kurumsal olarak zayıflamasına neden oluyor.

Kazaların doğru dürüst soruşturulmaması da kaza nedenlerinin tam olarak ortaya konamamasına neden oluyor. Adam kayırma aynı şekilde devam ediyor. Örneğin, geçen hafta Çorlu Tren kazasının olduğu dönem de TCDD Demiryolu bakım ve servis müdürlüğünde servis müdürü vekili olan Mümin Karasu sanık sıfatında yargılanması talep edilmişken TCDD Genel Müdür Danışmanı olarak atandı.

Malatya’daki tren kazası esas olarak sinyalizasyon hatasından kaynaklanmış gibi görünüyor. İki trenin kafa kafaya çarpışması bunu gösteriyor. Hatların çoğunun çift hat olduğu,  bilgisayar sistemlerinin çok geliştiği bu çağda bu kazanın olması, bir ihmaller zinciri olduğunu bariz olarak gösteriyor. Hayatının kaybeden makinist emekçi arkadaşlarımızın başta ailelerinin olmak üzere, tüm çalışma arkadaşlarının başı sağ olsun. Demiryolları tüm dünyada, en temiz, en ekonomik ve hızlı ulaşım ve yük taşıma aracı olarak kabul ediliyor. Demiryollarının üvey evlat muamelesi görmesi sonucunda meydana gelen kazalarda başta makinistler ve diğer demiryolları emekçileri olmak üzere çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybediyor. Her meydana gelen kaza demiryollarının güvenirliliğini zedeliyor. Bu son kaza hepimize, son bir ders olsun. Demiryolları bu ülkenin geleceğidir. Halk olarak demiryollarımıza ve demiryolcularımıza sahip çıkmak zorundayız.www.yenicizgihaber

ercankosmanoglu@hotmail.com

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.