Hava Durumu

Sarı Sendikacılık Sağlığa Zararlıdır…

Yazının Giriş Tarihi: 06.04.2020 10:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.01.2024 20:05

Koronavirüs pandemisi pek çok yönden hayatımızı olumsuz etkiliyor. Biz sağlıkçılar, en çok  risk altında olan meslek grubuyuz. Çin, İtalya, İran, İspanya örneklerinde pek çok sağlık emekçisinin hayatını kaybettiğini gördük. Ülkemizde de benzer bir durumun meydana gelmesi olasılık dahilindedir. Sağlık çalışanlarının enfeksiyon riskinin azalması için ne yapıyoruz? Diye bir soruyu kendimize sormalıyız. Tüm ülkede yaşanılan, sağlık çalışanlarının kendi sağlıkları için bile süreçlere müdahale edemediği bir durumdur. Çünkü sağlık çalışanları esas itibarıyla örgütsüzdür. Kamuda çalışan sağlık çalışanlarının yarısına yakını Memur SEN konfederasyonuna bağlı Sağlık Sen’de örgütlü görünüyor.  Sağlık Sen Sağlık Emekçilerinin Sağlığını tehdit eden bu pandemi sırasında bile sesini çıkaramaz, işlevsiz bir durumdadır. Çünkü bu sendika yöneticilerinin önemli bir bölümü hastanelerde ve il sağlık müdürlüklerinde yönetici durumdadır. Evrensel çalışma hukuku ilkelerine uymayan bu durum, ülkemiz yasalarına bile girmiştir. Sendikanın en temel ilkesi üyelerin hak ve çıkarlarını işverenden bağımsız olarak korumaktır. İşveren ile çalışan birbirinden ayrılmıştır. Ülkemizdeki çalışma düzeninde, bu ayırım ortadan kaldırılmış, sarı sendikacılık kural haline getirilmiştir. Bu nedenle ülkemizde her kademedeki sağlık çalışanları kendini yalnız ve güvencesiz hissetmektedir. Meslek örgütlerimiz ve meslek derneklerimiz tüm sağlık çalışanlarına hep bir birlikte hitap edemezler. Tabip Odaları, Hemşire dernekleri, Radyoloji teknisyenleri dernekleri meslek temelli örgütlerdir. Bu nedenle sendikalar sağlık emekçilerinin en esaslı hak arama örgütleridir.

Sarı sendikacılık ülkemizde İşçi Sınıfı açısından da büyük bir sorundur. Koronovirüs pandemisi nedeniyle ülkemizde işverenlerin çoğu işçilerini, ücretli olarak izne göndermek yerine ücretsiz olarak izne çıkarmaktadır. İşçi Sınıfının haklarını gerçekten savunan, işçi sınıfı sendikacılığı yapan sendika sayısı bir ikiyi geçmez. Bu pandemi sırasında ekonominin yürümesi açısından, işverenlerin fedakârlık yapması gerekirken tüm yük işçilerin üzerine yüklenmektedir. Altta kalanın canı çıksın denmektedir.

Hem Kamu Emekçileri hem İşçi Sınıfı için Sarı Sendikacılık Sağlığa Zararlıdır. Her zamankinden daha çok örgütlü olmanın, önemini hepimiz görmek zorundayız. Gerçekten emekçinin hakkını savunacak örgütlerimiz olursa, sağlığımızı korur ve başımıza gelecek her türlü pandemiyi daha kolay atlatırız. yeniçizgihaber / 31 Mart 2020 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.