Bakanlık düğmeye bastı! Ekmekte yeni dönem başlıyor

Ticaret Bakanlığı, perakende ticarette uygulanacak ilke ve kurallar hakkında yönetmelikte değişiklik yapılması için çalışma başlattığını açıkladı.

Ticaret Bakanlığı, perakende ticarette yeni bir yönetmelik hazırladı. Taslakla tedarik zincirinin güçlendirilmesi, zincir marketlerde kadın kooperatiflerinin yöresel ürünlerine öncelik verilmesi, KOBİ ödeme süreçlerinin kolaylaştırılması ve büyük ekmek üreticilerine yönelik düzenlemelerle ekmeğin daha uygun fiyatla vatandaşa ulaştırılması hedefleniyor.

Ticaret Bakanlığı, perakende ticarette uygulanacak ilke ve kurallar hakkında yönetmelikte değişiklik yapılması için çalışma başlattığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, perakende ticaretin daha adil, şeffaf ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması amacıyla uygulamada edinilen tecrübeler ile sektör temsilcilerinin görüş ve önerileri doğrultusunda yeni bir yönetmelik taslağı hazırlandığı belirtildi. Taslağın ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne açıldığı ifade edildi.

Tedarik Zinciri Güçlendirilecek

Hazırlanan düzenlemeyle üretici, tedarikçi ve perakende işletmeleri arasındaki ticari ilişkilerin güçlendirilmesi, yerel ticaretin desteklenmesi ve tedarik zincirinin daha sağlıklı işlemesi amaçlanıyor.

Bu kapsamda yönetmeliğin adının "Tedarik Zincirinde Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelik" olarak değiştirilmesi planlanıyor.

Ayrıca yönetmeliğin amaç ve kapsamına üretici ve tedarikçi kavramları eklenecek, "üretici", "tedarikçi" ve "otuz gün içinde bozulabilen tarım ve gıda ürünü" tanımları da yeniden düzenlenecek.

Kadın Kooperatiflerine Marketlerde Öncelik

Bakanlık, ticari faaliyetlerde ödeme süreçlerinin daha hızlı ve şeffaf yürütülebilmesi amacıyla KOBİ tespitini kolaylaştıracak bir sorgulama ekranı oluşturmayı da planlıyor.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2025 yılını "Kooperatifler Yılı" ilan etmesi doğrultusunda, ortaklarının çoğunluğu kadınlardan oluşan kooperatiflerin ürettiği yöresel ürünlere zincir market raflarında öncelik verilmesi hedefleniyor.

Bu düzenlemeyle kadın emeğinin doğrudan desteklenmesi ve kadınların ekonomik hayata daha fazla katılım sağlaması amaçlanıyor.

Ekmek İçin De Yeni Düzenleme

Taslakta ayrıca vatandaşların ekmeğe daha uygun fiyatlarla ulaşabilmesi amacıyla kitlesel üretim yapabilen büyük ekmek fırınlarına yönelik yeni düzenlemelerin de hayata geçirilmesi öngörülüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri