Spot
Güngör Group yetkilisi genç iş insanı İbrahim Güngör, Türkiye ekonomisindeki değişim ve belirsizliklerin iş dünyasına etkisini değerlendirerek, doğru planlama, güçlü finansal yapı ve uzun vadeli bakış açısının önemine dikkat çekti. Güngör, Türkiye’nin genç nüfusu, üretim gücü ve stratejik konumunun yatırımcılar için önemli fırsatlar sunduğuna dikkat çekti.
Röportaj Girişi
Türkiye ekonomisi, değişen koşullar ve artan maliyetlerle birlikte iş dünyası açısından yeni sınavları beraberinde getiriyor. Finansmana erişim, ekonomik belirsizlikler ve nitelikli insan kaynağı gibi başlıklar yatırım kararlarını daha önemli hale getirirken, doğru strateji geliştiren şirketler için fırsatlar da varlığını koruyor. Güngör Group yetkilisi genç iş insanı İbrahim Güngör, ekonomik tabloyu yalnızca riskler üzerinden değerlendirmemek gerektiğini belirterek, uzun vadeli düşünmenin, maliyetleri doğru yönetmenin ve doğru zamanda doğru karar almanın iş dünyasının geleceği açısından belirleyici olduğunu vurguluyor.
BEKİR ŞAHİN
Yeni Çizgi Haber olarak Gaziantep ve çevresinde, zaman zaman uzak şehirlerden de inşaat ve taahhüt, madencilik, akaryakıt, makine, enerji gibi farklı alanlarda iş yaparak isminden ve kalitesinden söz ettiren Güngör Group yetkilisinden İbrahim Güngör ile özel röportajımızda önemli açıklamaları ve mesajları keyifle okuyacağınızı düşünüyoruz. Genç iş insanı İbrahim Güngör, gençlere güven ve azim veren mesajlarının yanı sıra genç yaşta iş hayatına atılan veya iş yapmak isteyen, çaba gösteren gençlere adeta altın öğütler, ufku açan mesajları var.
-Öncelikle sizi ve şirketinizi tanıyalım. Genç yaşta iş dünyasına adım atmanızı sağlayan motivasyon neydi ve şirketiniz bugün hangi alanlarda faaliyet gösteriyor?
İBRAHİM GÜNGÖR: İş dünyasına adım atmamda en büyük motivasyonum üretmenin, yatırım yapmanın ve kendi değerimizi ortaya koymanın verdiği heyecan oldu. Daha genç yaşlarda iş hayatının içerisinde bulunarak tecrübe kazandım ve zaman içerisinde bu tecrübeleri daha büyük yatırımlara dönüştürmeye çalıştım. Bugün Güngör Group olarak İnşaat ve Taahhüt, Madencilik, Akaryakıt, Makine, Alçı Fabrikası, Araç Muayene İstasyonu ve Enerji (GES) gibi farklı sektörlerde faaliyet gösteriyoruz. Farklı sektörlerde yatırım yapmamızın temelinde, sürdürülebilir ve güçlü bir yapı oluşturma hedefimiz bulunuyor.
-Genç iş insanı olarak bugün bulunduğunuz noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz. Başlangıçta kendinize koyduğunuz hedeflerin ne kadarını gerçekleştirdiniz?
İBRAHİM GÜNGÖR: Bugün geldiğimiz noktaya baktığımda önemli bir mesafe kat ettiğimizi düşünüyorum. Ancak iş dünyasında hiçbir zaman “hedef tamamlandı” diyebileceğiniz bir nokta yok. Her başarı yeni bir hedefi beraberinde getiriyor. Başlangıçta hedefimiz sağlam ve güvenilir bir iş yapısı oluşturmaktı. Bugün farklı sektörlerde faaliyet gösteren bir şirket yapısına ulaşmış olmamız bizim için önemli bir başarı. Fakat bundan sonraki hedefimiz mevcut yatırımlarımızı daha da büyütmek ve yeni alanlarda katma değer oluşturan yatırımlara imza atmak.
-Önümüzdeki 5-10 yıl için yatırım ve büyüme hedefleriniz neler? Şirketinizi Türkiye sınırları içerisinde büyütmek mi, yoksa uluslararası pazarlara açılmak mı, öncelikleriniz arasında?
İBRAHİM GÜNGÖR: Önümüzdeki dönemde hem Türkiye'deki yatırımlarımızı büyütmek hem de uluslararası fırsatları değerlendirmek istiyoruz. Önceliğimiz, faaliyet gösterdiğimiz sektörlerde daha güçlü ve kurumsal bir yapı oluşturmak. Özellikle enerji, madencilik, makine ve üretim alanlarının Türkiye'nin geleceğinde önemli yere sahip olduğunu düşünüyorum. Bu sektörlerde yapılacak doğru yatırımların hem şirketimize hem de ülke ekonomisine uzun vadede katkı sağlayacağına inanıyoruz. Uluslararası pazarlar da bizim için önemli bir hedef. Ancak bunu aceleci bir şekilde değil, doğru iş ortaklıkları ve doğru projeler üzerinden, sağlam adımlarla gerçekleştirmek istiyoruz.
-Genç bir girişimci olarak iş dünyasında sizi en çok zorlayan konu nedir? Finansmana erişim, nitelikli eleman bulmak, bürokrasi, ekonomik belirsizlikler veya başka bir faktör mü?
İBRAHİM GÜNGÖR: Aslında iş dünyasında tek bir zorluktan bahsetmek mümkün değil. Finansmana erişim, maliyetlerin yükselmesi, nitelikli insan kaynağı ve ekonomik belirsizlikler birbirleriyle bağlantılı konular. Ancak benim açımdan en önemli konu doğru zamanda doğru karar verebilmek. Çünkü yatırım yaparken sadece bugünü değil, önümüzdeki yılları da düşünmek gerekiyor. Özellikle hızlı değişen ekonomik koşullarda güçlü bir finansal yapı ve doğru planlama çok önemli. Biz de yatırımlarımızı mümkün olduğunca uzun vadeli düşünerek ve riskleri hesaplayarak gerçekleştiriyoruz.
-Türkiye ekonomisini bugün bulunduğunuz noktadan nasıl okuyorsunuz? Sizce mevcut ekonomik tablo iş insanlarına daha çok fırsat mı sunuyor, yoksa daha fazla risk mi oluşturuyor?www.yenicizgihaber.com
İBRAHİM GÜNGÖR: Türkiye ekonomisi dinamik bir ekonomi. Elbette bugün işletmeler açısından önemli zorluklar var. Maliyetler, finansman koşulları ve ekonomik belirsizlikler yatırım kararlarını daha dikkatli vermeyi gerektiriyor. Ama her zorluğun içerisinde fırsatlar da vardır. Türkiye'nin genç nüfusu, üretim kapasitesi, stratejik konumu ve girişimcilik kültürü önemli avantajlarımız. Ben iş insanı olarak tabloya sadece risk tarafından bakmayı doğru bulmuyorum. Doğru planlama yapan, maliyetlerini iyi yöneten ve uzun vadeli düşünen şirketler için fırsatların her zaman var olduğuna inanıyorum.
-Bugün yatırım yapmak isteyen bir iş insanının önündeki en büyük engeller sizce neler? Yüksek maliyetler, finansmana erişim, faizler, kur riski, vergi yükü veya öngörülebilirlik eksikliği açısından nasıl bir tablo görüyorsunuz?
İBRAHİM GÜNGÖR: Bugün yatırım kararlarını etkileyen birçok faktör var. Finansman maliyetleri, yüksek yatırım maliyetleri, kur hareketleri ve öngörülebilirlik bunların başında geliyor. Bir yatırımcının önünü görebilmesi çok önemli. Yatırım uzun vadeli bir süreçtir ve yatırımcı önümüzdeki birkaç yılı hesaplayabilmek ister. Bu nedenle yatırım ortamının güçlendirilmesi için öngörülebilirlik, finansmana erişim ve üretimi destekleyen politikaların önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü yatırım arttıkça üretim, istihdam ve ekonomik hareketlilik de artacaktır.
-Sahada ekonominin nasıl olduğunu en yakından gören kişilerden birisiniz. Son dönemde işletmelerin ve yatırımcıların en fazla hangi sorunlarla karşı karşıya kaldığını gözlemliyorsunuz?
İBRAHİM GÜNGÖR: Sahada en çok gördüğümüz konu maliyetlerin işletmeler üzerindeki baskısı. Özellikle yatırım yapan firmalar açısından maliyet hesabı yapmak geçmişe göre çok daha önemli hale geldi. Bunun yanında nitelikli personel konusu da önemli. Bir işletmenin büyümesi için sadece sermaye yeterli değil; işini bilen, sorumluluk sahibi ve kendisini geliştiren insan kaynağına da ihtiyaç var. Biz bu nedenle insan kaynağını da yatırımlarımızın önemli bir parçası olarak görüyoruz. Güçlü şirketlerin arkasında güçlü ekiplerin olduğuna inanıyorum.
Ekonomi yönetimine bir iş insanı olarak üç öneri sunma fırsatınız olsaydı, bunlar neler olurdu? Türkiye'nin yatırım ve üretim ortamını güçlendirmek için öncelikle hangi adımlar atılmalı?
İBRAHİM GÜNGÖR: Üç temel başlık söyleyebilirim. Birincisi, öngörülebilir bir yatırım ortamı oluşturulması. Yatırımcı önünü görebilmeli ve uzun vadeli plan yapabilmeli. İkincisi, üretim ve istihdamı teşvik eden mekanizmaların güçlendirilmesi. Özellikle yatırım yapan ve istihdam sağlayan işletmelerin desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Üçüncüsü ise finansmana erişimin kolaylaştırılması. Özellikle üretim ve uzun vadeli yatırım yapan işletmelerin uygun finansman kaynaklarına ulaşabilmesi ekonominin büyümesi
açısından çok önemli. Türkiye’nin güçlü tarafı üretme potansiyeli. Bu potansiyeli daha fazla ortaya çıkarmamız gerekiyor.
-Faaliyet alanlarınız oldukça geniş. Bu çeşitliliği nasıl yönetiyorsunuz?
İBRAHİM GÜNGÖR: Bugün madencilik, akaryakıt, inşaat, makine ve araç muayene istasyonları alanlarında aktif olarak faaliyet gösteriyoruz. Bunun yanında alçı fabrikası yatırımımızın kuruluş süreci de tüm hızıyla devam ediyor. Her sektörün kendine özgü dinamikleri var ancak bizim için değişmeyen tek unsur; kalite, güven ve sürdürülebilirlik anlayışıdır. Deneyimli kadromuz ve güçlü organizasyon yapımız sayesinde farklı iş kollarını aynı vizyon altında başarıyla yönetiyoruz.
-Son olarak gençlere sormak istediğimiz bir soru: Bugün 20'li yaşlarında olup kendi işini kurmak isteyen bir gence ne tavsiye edersiniz? Sizce gençlerin iş dünyasında başarılı olabilmesi için sermayeden daha önemli olan şey nedir?
İBRAHİM GÜNGÖR: Gençlere verebileceğim en önemli tavsiye sabırlı olmaları ve yaptıkları işi çok iyi öğrenmeleri olur. Sermaye elbette önemli ancak tek başına yeterli değil. Bana göre sermayeden daha önemli olan bilgi, disiplin, güvenilirlik ve doğru insanlarla çalışabilmek. Genç bir insan hata yapmaktan korkmamalı ama aynı hatayı tekrar etmemeli. Önce küçük adımlarla tecrübe kazanmalı, kendisini sürekli geliştirmeli ve kısa vadeli kazançlardan ziyade uzun vadeli bir başarı hedeflemeli.
İş dünyasında güven kazanmak yıllar sürebilir. Bu nedenle gençlere özellikle itibarlarını ve güvenilirliklerini sermayeleri kadar değerli görmelerini tavsiye ederim. www.yenicizgihaber.com
-Verdiğiniz bilgiler ve ayırdığınız zaman için size başarılar iliyoruz.
Kıymetli okurlarımız bir başka röportajımızda buluşmak dileğiyle. www.yenicizgihaber.com