BEKİR ŞAHİN
Son dönemde Türkiye’nin uluslararası konumlanışı üzerine yapılan tartışmalarda, NATO üyeliği yeniden gündemin en sıcak başlıklarından biri haline geldi. Geniş bir çevre tarafından dillendirilen görüşe göre, Türkiye’nin NATO üyeliği artık ülkenin güvenliğini ve bağımsızlığını tehdit eden bir unsur haline geldi. Bu bağlamda yapılan değerlendirmelerde, “Türkiye NATO’dan çıkmalıdır” çağrısı açık bir seçenek olarak ortaya konuluyor.
Açıklamalarda, Türkiye’nin güvenliği ve egemenlik haklarının tesisi açısından NATO üyeliğinin ciddi bir engel teşkil ettiği belirtilirken, çarpıcı tespitlere de yer veriliyor.
NATO Üsleri ve Egemenlik Tartışması
Türkiye toprakları üzerinde şu an faal durumda olan en az 28 NATO üssü bulunduğu ifade edilirken, bu üslerde konuşlu askeri sistemler ve mühimmatlar üzerinde Türkiye’nin söz hakkının bulunmadığına dikkat çekiliyor. Bu durumun, ülke topraklarında egemenliğin kısıtlandığına dair ciddi bir sorun olduğu vurgulanıyor.
NATO'nun Misyonu ve Türkiye'nin Rolü
NATO’nun, kuruluşundan bu yana uluslararası sermayenin çıkarlarını önceleyen bir yapı olduğu belirtilirken, ittifak içindeki eşitlik iddiasının gerçekleri yansıtmadığı ifade ediliyor. Başta ABD olmak üzere emperyalist ülkelerin, NATO aracılığıyla diğer üye ülkeler üzerinde siyasi ve askeri baskı kurduğu dile getiriliyor.
Ayrıca, Türkiye’nin NATO üyeliği sayesinde geçmişte birçok uluslararası müdahaleye doğrudan veya dolaylı olarak dahil edildiği öne sürülüyor. Kore Savaşı, Yugoslavya’nın parçalanması ve Suriye’deki gelişmeler bu bağlamda örnek olarak gösteriliyor.
Kıbrıs ve Nükleer Tehdit Hatırlatması
Türkiye’nin 1952’den bu yana NATO’dan kaynaklı baskı ve tehditlere maruz kaldığı belirtilirken, Kıbrıs meselesi bu durumun somut örneği olarak gösteriliyor. Ayrıca, ülke topraklarında yer aldığı belirtilen nükleer silahların, Türkiye’yi olası çatışmalarda hedef haline getireceği endişesi de dile getiriliyor.
İç Siyasete Müdahale İddiası
NATO’nun sadece dış politika değil, iç siyaset üzerinde de etkili olduğuna dair güçlü bir iddia gündeme getiriliyor. Türkiye'deki askeri darbeler, siyasi cinayetler, sabotajlar ve siyasal baskı ortamının NATO bağlantılı olduğu, özellikle TSK başta olmak üzere devletin kilit kurumlarında “5. kol faaliyeti” yürütüldüğü öne sürülüyor.
"Ya NATO, Ya Bağımsız Türkiye"
Son olarak yapılan çağrıda, Türkiye’nin NATO’dan çıkmasının yalnızca dış politik bir tercih değil, aynı zamanda içerideki vesayet unsurlarından arınmanın da bir yolu olduğu ifade ediliyor. “Bu ülkede değişmesini istediğimiz her şey ve herkes NATO bağlantılıdır” vurgusuyla tamamlanan açıklamada, net bir tercih çağrısı yer alıyor:
“Ya NATO, ya bağımsız Türkiye.” (HABER MERKEZİ) www.yenicizgihaber.com
xxxx YENİ ÇİZGİ HABER'den xxxx
Kıymeti takipçilerimiz lütfen paylaştığımız haberleri, köşe yazılarını, sadece okuyup geçmeyiniz, beğeni, yorum ve paylaşım yapmanızı rica ediyoruz. Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayınız. Desteğiniz için şimiden teşekkür ederiz.
Yeni Çizgi Haber Gazetemizin; Web Sayfa ve sosyal medya hesapları şunlar;
https://www.yenicizgihaber.com/
https://www.facebook.com/profile.php?id=61564912765480
https://www.facebook.com/yenicizgihaber
https://x.com/yenicizgigazete
