YSK'nın kararına CHP'den tepki

CHP'li Murat Emir, Yüksek Seçim Kurulu’nun kararının net olduğunu vurgulayarak, sürecin hukuka uygun ilerlediğini böyledi.

CHP İstanbul Olağan Kongresi’nin hukuka uygun olduğuna yönelik YSK kararını yorumlayan CHP’li Murat Emir, “YSK açık konuştu, mahkeme tedbir koyamaz. Bu kayyum hukuksuzdur, yok hükmündedir" dedi.

CHP İstanbul İl Yönetimi'ne tartışmalı bir karar ile kayyum atayan İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi CHP İstanbul 39. Olağan Kongresi'nin durdurulmasını talep etti. Yüksek Seçim Kurulu, usulüne uygun olarak başlamış olan kongre süreçlerinin durdurulamayacağına karar verdi. Karara ilişkin CHP'den ilk yorum geldi.

Halk TV'de Sorel Dağıstanlı'nın sunduğu Haberler programına konuk olan CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin CHP İstanbul 39. Olağan Kongresi’ni durdurma talebine karşı YSK’nın aldığı kararı değerlendirdi. Emir, Yüksek Seçim Kurulu’nun kararının net olduğunu vurgulayarak, sürecin hukuka uygun ilerlediğini belirterek, “Yüksek Seçim Kurulu diyor ki usulüne göre karar alınmış bir kurultay kongre süreci var, bu kongre süreci hukuka, kanuna, anayasaya uygun ve yapabilirsiniz diyor.” diye ifade etti.

CHP’li Emir, YSK’nın mahkemelerin bu süreçlere müdahale edemeyeceğini açıkça ifade ettiğini vurgulayarak, “Aslında diyor ki bir mahkeme, bir adli yargı mahkemesi bu konuda tedbir koyamaz diyor. Daha ne desin, tedbir koyamazsın diyor.”

Aynı mahkemenin daha önce de benzer şekilde davrandığını ve olağanüstü kongre için de YSK'nın aynı kararı verdiğini hatırlatan Emir, “Bu bu mahkemeye ilk defa söylenmiyor, bu 3. keredir söyleniyor. Bu mahkeme anayasa tanımıyor, yasa tanımıyor, YSK tanımıyor ve yani bir akıl tutulması var. Mahkemenin tutumu doğrudan seçim sistemine bir müdahale anlamı taşıyor.

"KAYYUM YOK HÜKMÜNDEDİR"

Bu arada Kayyum kararına da değinen Emir, söz konusu görevlendirmeyi hukuksuz ve geçersiz olarak nitelendirdi:

“Şimdi sizin sorunuz efendim, orada bir kayyum var. Burada da kongreye kayyum çoktan düşmüştür. Çoktan düşmüştür. Kayyum yok hükmündedir. Kayyum hukuksuzdur.”

Emir, mahkemenin kongreye yönelik kararlarını da eleştirerek şunları söyledi:

“Ne diyor kendisine: ‘Ben çağrı heyetiyim’ diyor. Ne neyi çağıracak? Kongreyi. E kongre yapılıyor zaten, bitti geçmiş olsun, konusuz kaldı. Ama ısrarla anayasa tanımıyorlar.”

CHP’li Emir, böyle bir uygulamanın kabul edilmesi hâlinde seçimlerin tümüyle tehdit altına gireceğini ifade etti:

“Bunu bir kez kabul ederseniz, bunu bir kez akla ve hukuka uygun kabul ederseniz, bundan sonra Türkiye'de seçim yapılamaz. Tekrar ediyorum: Bundan sonra Türkiye'de seçim yapılamaz.” Emir, olası bir cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşanabilecek benzer bir müdahale senaryosu üzerinden tehlikeyi şu sözlerle örnekledi:

“Diyelim ki biz kazandık. Gittiler bir hâkim buldular kendilerine göre. Hâkim dedi ki: ‘Ben bu cumhurbaşkanlığı seçimine tedbir koyuyorum’ dedi. Bu olabilecek bir şey mi ya?”

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’in mazbata almış bir il başkanı olduğunu hatırlatan Emir, milletvekilliği örneğiyle süreci şöyle kıyasladı:

“Mesela ben milletvekiliyim. Ben Ankara il seçim kurulundan mazbata alarak milletvekili oldum. Şimdi bir mahkeme benim seçimimle ilgili tedbir koyup, ‘Şimdilik tedbir koyuyorum’ dese, benim milletvekilliğimi düşürebilir mi? Aynı şey. Bu kadar bir akıl tutulması var.”

"DUVARA ÇARPIYORLAR"

Son olarak CHP’ye yönelik “yargı üzerinden operasyon” yapıldığını savunan Emir, kararlılık mesajında ;“Her defasında duvara çarpıyorlar. Bu işten vazgeçsinler. Cumhuriyet Halk Partisi'ni böyle sendeletemezler. Yargı üzerinden kirli operasyonları bitmeyecek ama artık bu kapıyı zorlamasınlar”

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri