"Kadın Bedeni Bizimdir!"
Gaziantep’te KESK Kadın Meclisi, futbol müsabakasında açılan “Doğal Olan Normal Doğum” pankartına ve iktidarın kadın bedeni üzerindeki söylem ve uygulamalarına karşı açıklama yaptı. Eğitim Sen Kadın Sekreteri Gülfidan Özpolat tarafından okunan açıklamada, 2025 yılının “Aile Yılı” ilan edilmesiyle birlikte kadınların bedenleri ve yaşamları üzerinde artan baskıya dikkat çekildii
"Aile Yılı Değil, Kadın Özgürlüğü!"
Açıklamada, “Aile Yılı” kapsamında vajinal doğumu teşvik eden, çocuk sayısını belirlemeye çalışan nüfus politikalarının, kadının kendi bedeni üzerinde karar verme hakkına doğrudan saldırı olduğu ifade edildi. “Doğumun normali, anormali yoktur. Vajinal doğumu teşvik söylemi sadece bir sağlık tercihi değil, aynı zamanda kadın bedenine yönelik bir saldırıdır” denildi.
Kadın kimliğinin yalnızca anne, eş ve aile rolleriyle tanımlanmasına karşı çıkan KESK'li kadınlar, devletin doğurganlık teşviki, çocuk sayısı hedefleri ve aile içi kadın rollerini kutsayan politikalarla kadının yaşamı üzerinde denetim kurmaya çalıştığını vurguladı.
Bedenimiz kararımız bizim
Özpolat, özellikle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yeni logo çalışmaları ve spor müsabakalarındaki pankart uygulamalarıyla ataerkil yapıyı güçlendirmeye çalıştığını belirterek, "Kadının doğum tercihi dahi denetleniyor, kadın bedeni, doğum ve nüfus politikalarının nesnesi haline getiriliyor," dedi.
Sağlık Bakanı’nın “Eğer çocuğunuz yoksa aile olamıyorsunuz, sadece karı-koca oluyorsunuz” açıklamasını da eleştiren KESK'li kadınlar, çocuk sahibi olmamanın bir eksiklik olarak gösterilmesine tepki gösterdi.
"Kadınlar kuşatmaya karşı ses yükseltti"
Özpolat, iktidarın bireylerin nasıl evleneceğinden, kaç çocuk doğuracağına, nasıl giyineceğine kadar yaşamın her alanını kuşatmaya çalıştığını ifade ederek, “Kadını birey olarak görmeyen, kadının aile dışında var olmasını kabul etmeyen bu zihniyete karşı kendi sözümüzü üretmeye ve bize dayatılan kalıplara sığmayacağımızı her fırsatta dile getirmeye devam edeceğiz,” dedi.
Açıklama, “Kadın bedeni üzerinde tek hak sahibi kadınların kendisidir. Kadınların bedenine ve yaşamına yönelik tahakkümleri reddediyor, kadın özgürlük mücadelesini büyütüyoruz!” sözleriyle sona erdi.(Haber Merkezi) www.yenicizgihaber.com
