Mersin emlak piyasası 2026’ya umutsuz giriyor

Mersin Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Sinan Canpolat, yüksek kredi faizleri ve düşen alım gücü nedeniyle gayrimenkul piyasasında 2026’te de düzelme beklemediklerini söyledi. Oda başkanı Canpolat, “Alım gücü bitti, piyasa nefes alamıyor” dedi.

Mersin Emlak Piyasasında Durgunluk Sürüyor

BEKİR ŞAHİN

Mersin Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Sinan Canpolat, birçok sektör gibi emlak piyasasının da 2023 yılının 2. çeyreğinden buyana durgunluğun devam ettiğini belirterek, bankalarda faizlerin düşmemesi halinde önümüzdeki yılda gayrimenkul piyasasında bir iyileşme beklemediklerini söyledi.

Ocak ayında yapılacak olağan kongreye yeniden aday olduğunu açıklayan Canpolat, sektöre ilişkin değerlendirmelerini Yeni Çizgi Gazetesine anlattı.

“Kredi faizleri yüksek”

Mersin Emlakçılar Odası olarak önümüzdeki yıl Ocak ayında olağan kongreye gideceklerini hatırlatan Oda Başkanı Mehmet Sinan Canpolat, yeniden aynı göreve talip olduğunu belirterek, gayrimenkul sektörüyle ilgili Yeni Çizgi Gazetesinin sorularını yanıtladı.

Konut kredi faizlerinin yüksek olması nedeniyle insanların ev alamaz durumda olduklarını söyleyen Başkan Canpolat, “Ekonominin durum ortada 2025 yılının son ayına gelinmesine rağmen olumlu bir ışık görünmüyor. İnsanların alım gücü de çok zayıf.

Bankalarda konut kredi faizleri de yüksek olunca gayrimenkul piyasası yatay seyrediyor. Önümüzdeki yılda aynı durağanlık devam eder endişesini taşıyorum. Esnaf aylardır boş oturuyor. Parası olan insanlarda gidip altına, dövize yatırıyor. Hal böyle olunca esnaf da büyük sıkıntılarla karşı karşıya” dedi.

Suriye’ye yapılan kısmi geri dönüşlere rağmen Mersin merkezinde kiralık ev fiyatlarının düşmediğini hatırlatan Oda başkanı Canpolat, Mersin’de kira fiyatlarının dört merkez ilçede ortalama 20 bin TL’den başladığını kaydetti.

Mersin, göç almaya devam eden bir şehir olduğuna Canpolat şöyle devam etti:

“Rusya, Ukrayna ve Suriye’den Mersin’e yabancı göçü hâlâ devam ediyor. Mersin’in doğası, sahili, iklimi insanları cezbediyor. Türkiye genelinde konut satışında ilk 3 il arasında yer alıyoruz. Örneğin, bu yılın Ekim ayında Türkiye’de yabancılara satılan toplam 5 bin konutun yaklaşık 200’ü Mersin’de satıldı.”

Oturum 400 bin dolara yükseltildi

Yabancıların Türkiye’de oturum ve ikamet izni için gerekli gayrimenkul yatırım tutarının önce 75 bin dolardan 200 bin dolara, ardından 400 bin dolara çıkarıldığını hatırlatan Canpolat, bu artışın yabancı alıcıları bir miktar etkilediğini ancak talebin tamamen ortadan kalkmadığını söyledi.

Akkuş: “Sektörlerin üretimi için faizler düşürülmeli”

Mersin Emlakçılar Odası Başkan Vekili Erhan Akkuş da sektördeki sıkıntıların temelinde yüksek kredi faizleri ve düşen alım gücünün geldiğini ileri sürerek, “Faiz oranları makul seviyelere gelmedikçe ne alıcı ne satıcı piyasaya adım atabiliyor. Sektörün yeniden canlanması için kredi koşullarının iyileştirilmesi şart. Esnafımız uzun süredir çok zor koşullarda ayakta kalmaya çalışıyor.” (HABER MERKEZİ) www.yenicizgihaber.com

xxxx YENİ ÇİZGİ HABER'den xxxx

Kıymeti takipçilerimiz lütfen paylaştığımız haberleri, köşe yazılarını, sadece okuyup geçmeyiniz, beğeni, yorum ve paylaşım yapmanızı rica ediyoruz. Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayınız. Desteğiniz için şimiden teşekkür ederiz.

Yeni Çizgi Haber Gazetemizin; Web Sayfa ve sosyal medya hesapları şunlar;

https://www.yenicizgihaber.com/

https://www.facebook.com/profile.php?id=61564912765480

https://www.facebook.com/yenicizgihaber

https://x.com/yenicizgigazete

https://www.instagram.com/yenicizgigazete

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sendika Haberleri