Ağaç dikmek – Toprağa bırakılan en güzel imza
“Doğa, ziyaret ettiğimiz bir yer değil; gerçek yuvamızdır.” (Gary Snyder)
Bazen insan, toprağa bir fidan bırakırken aslında kendi içindeki sessizliği de gömer. Ellerimizle açtığımız küçük bir çukur, yalnızca bir ağacın köküne değil, geleceğe bırakılan umuda da yer açar. Çünkü ağaç dikmek, bugünün telaşını aşan, yarına uzanan sabırlı bir iyiliğin adıdır.
Toprağa bırakılan her fidan, insanın zamana attığı sessiz bir imzadır; kökler derinleşirken umut da gökyüzüne yükselir.
Yaşadığımız çağ hızla akıyor. Sokaklar büyüyor, binalar yükseliyor, hayatlar ise giderek daralan zaman dilimlerine sıkışıyor. Beton, insanın hareket alanını genişletirken ruhun nefes alabileceği alanları küçültüyor. Oysa ağaç, bu modern yalnızlığın ortasında insanlığa unutulmuş bir gerçeği hatırlatıyor: Yaşam, büyümek kadar korunmaya da muhtaçtır.
İnsan geçer, zaman geçer, şehirler değişir; ama toprağa bırakılan bir fidan, sessizce insanlığın vicdanını geleceğe taşır. Bugün dikilen her ağaç, yarının nefesidir. Ve unutulmamalıdır ki; gerçek güç, toprağa hükmetmekte değil, toprağı yaşatabilmektedir.
Bir ağacı yaşatmak, sadece doğayı korumak değildir; toplumsal sorumluluğun en somut göstergelerinden biridir. Çünkü bugün soluduğumuz havanın, içtiğimiz suyun ve üzerinde yürüdüğümüz toprağın arkasında sessizce büyüyen köklerin emeği vardır. Ağaç, insanın göremediği ama hayatını doğrudan etkileyen görünmez bir emektir.
Gaziantep gibi iklimi giderek kuraklaşma eğiliminde olan şehirlerde ağaçlandırma yalnızca estetik bir tercih değil, aynı zamanda stratejik bir zorunluluktur. İklim değişikliği, su kaynaklarının korunmasını ve yeşil dokunun genişletilmesini zorunlu kılmaktadır. Zeytin, badem, Antep fıstığı ve dayanıklı çam türleri bu coğrafyanın geleceği için yalnızca tarımsal değil, aynı zamanda ekolojik bir yatırımdır.
Unutmamak gerekir ki; bir fidan dikmek, çoğu zaman bir insanın gölgesini hiç görmeyeceği bir iyiliği yapabilme erdemidir. İnsanlığın gerçek medeniyeti, ardında bıraktığı taş binalarla değil, altında çocukların oyun oynayabileceği ağaçlarla ölçülür.
Toprağa bırakılan en güzel imza..
Toprağa dokunmak, zamana dokunmaktır.
Ve belki de insan, en çok toprağa bıraktığı umut kadar kalıcıdır. www.yenicizgihaber.com
ÖNEMLİ NOT: YENİ ÇİZGİ HABER'DEN
Kıymeti takipçilerimiz lütfen paylaştığımız haberleri, köşe yazılarını, sadece okuyup geçmeyiniz, beğeni, yorum ve paylaşım yaparak haber sitemize destek olmanızı önemli rica ediyoruz.. Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayınız. Desteğiniz için şimdiden teşekkür ederiz.
Yeni Çizgi Haber Gazetemizin; Web Sayfa ve sosyal medya hesapları şunlar;
https://www.yenicizgihaber.com/
https://www.facebook.com/profile.php?id=61564912765480
https://www.facebook.com/yenicizgihaber
https://x.com/yenicizgigazete
