BEKİR ŞAHİNSon günlerde artan dolar, özellikle kömürcü esnafı ile halı ve tekstil sektörünü olumsuz etkilemeye devam ediyor. En iyi ve en verimli ısınmanın kömür olduğunu hatırlatan kömürcü Kazım Koca, dövizdeki artış nedeniyle fiyatların ilerde daha da artacağı, ihtiyacı olanların biran önce kömürünü satın almalarını söyledi. Koca, Kaymakamlıklar kanalı ile halka dağıtılan kömürlerin satışının yasak olmasına rağmen halka dağıtılmasını da sağlık açısından tehlikeli bulduklarını kaydetti. Gaziantep Mahrukatçılar Sitesi’nde uzun yıllar odun ve kömür satan Güven Kömür sahibi Kazım Koca, yeni çizgi gazetesine yaptığı açıklamasında bir ay öncesine kadar sobalık kömürün tonunu 500 lira, kalorifer kömürün tonunu ise 260 dolara sattıklarını, şimdi ise fiyatların yüzde 20 zamlandığını açıkladı. Fiyat artışı doların yükselmesinden kaynaklandığını söyleyen Koca, “İthalatçı firmalardan dolar ile satın aldığımız kömürü, halka TL ile satıyoruz. Fakat sattığımız kömürün yerine aynı fiyatta kömür satın alıp koyamıyoruz. Esnaf dolardaki artış karşısında perişan ve çok zor durumda kalıyor” dedi.
AFRİKADA TONU 60 DOLAR TÜRKİYEDE 180-200 DOLAR Esnaf dolardaki artış nedeniyle perişan olduğunu söyleyen Kazım Koca, “Afrika’da kömürün tonu 60 dolara satılırken, aynı kömür Türkiye’ye gelene kadar tonu 180-200 doları buluyor. Esnafa bunun maliyeti 560 TL. Esnaf, dolardaki sürekli artıştan dolayı zarar ediyor. Devlet yetkilileri ithalatçı firmaların kömür fiyatlarındaki artışları kontrol altına alsın. Tüketici de bundan mağdur oluyor. 60 dolarlık kömür, Türkiye’de neden 180 dolara mal oluyor. Bu kadar fahiş artış olur mu? “ diye konuştu.
SATIŞLAR DURGUN Kömür pahalı olduğu için insanlar ihtiyaçları kadar kömür satın alamadıklarını söyleyen Koca, “Dolar bazında gelen kömürde fiyatlar düşmez, ileriki günlerde daha da pahalı olur. Borca satış olmadığı içinde peşin çok fazla satın alamıyorlar. Esnaf zaten istese de borca veremez, çünkü fiyatlar her an değişiyor” dedi.
KÖMÜR ALIRKEN KANTARIN BAŞINDA BULUNSUNLAR Binalara kömür alan yöneticilerin mutlaka bir görevlisinin kantarın başında bulundurmasını söyleyene Kazım Koca, bazen tartıların yanlış olabileceğini sözlerine ekledi. (YENİ ÇİZGİ)