Üniversiteli Feray Şahin cinayetinde cezasızlık krizi sürüyor

Üniversiteli Feray Şahin cinayetinde cezasızlık krizi sürüyor
­­--Feray Şahin, Mersin'de üniversite son sınıfta okurken, 2017 yılında katledildi. Şahin, savunmasız ve suçsuzdu, o dönemde polis olan Fatih Burak Aykul tarafından bilinçli olarak öldürüldü. Feray ölümünün 7. yılında Mersinde yarın anılıyor.

Feray Şahin Cinayetinde Adalet Çığlığı: Aile adalet peşinde

BEKİR ŞAHİN

MERSİN- Üniversite öğrencisi 23 yaşındaki Feray Şahin'in 19 Eylül 2017 tarihinde, polis memuru Fatih Burak Aykul tarafından öldürülmesiyle ilgili ailenin bıkmadan süren adalet arayışı mücadelesi devam ediyor. Anne Aysel Şahin, yaptığı açıklamada cinayetin ve sonrasındaki hukuki süreci ve eksikliklere vurgu yaparken, 7 yıldır adaletin sağlanamadığına vurgu yapıyor.

feray-sahin-mezari-antep-5.jpg

Olayın Gelişimi

Feray Şahin, Mersin'de üniversite son sınıfta eğitim alırken ve Mezitli Belediyesi’nde staj görürken 2017 yılında evinde savunmasız ve suçsuz şekilde, o sırada polis olan Fatih Burak Aykul tarafından bilinçli olarak tasarlayarak öldürüldü.

Cinayet günü olay yeri savcısının olay yerine gitmeyerek sanığı polis olan bu olayda yapılan incelemelerde birçok delilin yok edildiği, eksik toplandığı veya karartıldığı belirlenirken, İstanbul Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan rapor, Feray'ın uzaktan ateş edilerek öldürüldüğü ve tırnaklarında katilin DNA'sının bulunduğunu tespit etti. 6 tane profesörün hazırladığı bu rapor Feray'ın bilinçli ve tasarlayarak öldürdüğünü belgeliyordu.

Savcı Olay Yerine Gelmedi

Savcının bulunmadığı olay sırasında katilin vücut fotoğraflarının alınmadığı, kan örneklerinin toplanmadığı ve diğer önemli delillerin eksik toplandığı ortaya çıktı. Bu durumu hukukçular, delillerin bilinçli olarak yok edilmesi ve katilin korunması amacıyla yapıldığı şeklinde yorumladı.

Mahkeme Süreci ve Hukuki Eksiklikler

Mersin 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, mahkeme heyetinin katile cinayetle ilgili "Niçin öldürdün, suçu neydi?" şeklinde bir tek soru sormamasıda mağdur aile ve hukuçuların da hem tepkisini, hem de dikkatini çekti.

Gencecik kızının ölümüyle ilgili anne Aysel Şahin, "Mahkeme sürecide, soruturma sürecide tamamen katilin yalan, yanlış, eksik mahkemeyi yanıltmaya yönelik somut olmayan ifadesi ile tamamlandı. Eksiklerle dolu olan davada malesef bir cana kıyan katile ödül gibi sadece 5 yıl 3 ay indirimli ceza verildi. Bizim olduğu kadar hukuk camiasındanda bu karar çok komik ve skandal olarak yorumlandı ve bizler bu karar ile birkez daha yargı eli ile ölüme terk edildik, yalnız bırakıldık. Tarafsız olması gereken hukuk, malesef birkez daha güven yitirdi" dedi.

Ailenin itirazı üzerine dosya Adana İstinaf Mahkemesi’ne gönderildi. Ancak, Adana Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi, dosyayı 16 gün gibi kısa bir sürede değerlendirerek yerel mahkemenin kararını onayladı ve katilin 4 Ocak 2019 tarihinde yurt dışı yasağı ile serbest bırakılmasına karar verdi.

Yargıtay’a İtiraz ve Son Durum

Aile verilen cezaya itaraz ederek Yargıtay’a başvurdu. Cinayetin dosyası 29 Şubat 2019 tarihinden itibaren Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nde bekliyor. Feray Şahin’in katili serbest gezerken, ailenin adalet arayışı sürüyor.

Feray Şahin’in dosyası 5 yıldır Yargıtay’da bekliyor

Anne Şahin, 5 yıldır adalet talep ettiklerini ve katilin cezalandırılmadığını belirtiyor. 23 Yaşında gencecik kızın katili sokakta dolaşırken, Ailenin yaşadığı acı, sağlık sorunları ve toplumsal adaletsizlik konusundaki endişeleri, hukuka olan güvenlerini yitirmiş durumda.

Kadın Cinayetleri Ödül Gibi Cezalarla Meşrulaştırılıyor

Anne Aysel Şahin’in açıklamalarında, Türkiye’de artarak devam eden kadın cinayetleri ve şiddet olaylarına vurgu yaparken, “Kadın cinayetlerinin meşrulaştırılması ve faillerin cezasız kalması, toplumsal bir sorun olarak büyüyor acıtıyor mağdur ediyor. Kadın cinayetlerinin faillerine en ağır cezaların verilerek adaletin sağlanması gerekiyor. Adaletsiz yargılama sonucunda verilen cezasızlık sonuçlarıyla daha fazla kadının ölmesini beklemek kabul edilemez. Yasalar katillere de işlensin. Bir cana kıyan cezasını, mutlaka en ağır şekilde ödesinki, yeni kadın cinayetleri olmasın, analar ağlamasın, katillere cesaret verilmesin” dedi.

Sonuç ve Talepler

Öldürülen Feray'ın annesi Aysel Şahin, geciken adaletin gerçek adalet olmadığını vurgularken, katilinin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını talep ediyor. Ayrıca, cinayetlerin ve adaletsizliklerin önlenmesi için toplumsal ve hukuki reform çağrısı yapıyor.

Feray Şahin’in ailesinin yaşadığı acı ve adalet arayışı, hem hukukun ne kadar önemli olduğunu, hem de toplumsal adaletin sağlanması gerekliliğini gözler önüne seriyor.

Bu arada Mezitli Belediyesi öncülüğünde her yıl olduğu gibi bu yılda yine Feray Şahin'in isminin verildiği parkta 19 Eylül Perşembe günü saat 12.00'de anma etkinliği düzenleniyor. www.yenicizgihaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.