Eğitim- Sen Şube Başkanı Parlakçı; “Cemaat, tarikat ve dini gruplar okulları etkinlik ve faaliyet alanları yaptı ”

Eğitim- Sen Şube Başkanı Parlakçı;  “Cemaat, tarikat ve dini gruplar okulları etkinlik ve faaliyet alanları yaptı ”
Eğitim- Sen Şube Başkanı Parlakçı; “Cemaat, tarikat ve dini gruplar okulları etkinlik ve faaliyet alanları yaptı ”

Eğitim- Sen Şube Başkanı Parlakçı;  “Cemaat, tarikat ve dini gruplar okulları etkinlik ve faaliyet alanları yaptı ”

 

 

GAZİANTEP- AYSEL ŞAHİN:  KESK’e bağlı Eğitim-Sen, yarıyıl tatili nedeniyle yaptığı açıklamada Diyanet İşleri Başkanlığı’yla ve cemaatlerle yapılan protokollere dikkat çekti. Projeler ve protokoller aracılığıyla okulların çeşitli cemaat, tarikat ve dini grupların etkinlik ve faaliyet alanı haline getirildiğine dikkat çekilen açıklamada, Türkiye’de çocukların okula aç gittiği, eğitime erişimde sorunların devam ettiğine vurgu yapıldı.

 

 

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Gaziantep Şubesi Başkanı Ömer Parlakçı yönetimle birlikte, yarıyıl nedeniyle 2023-2024 eğitim-öğretim yılının ilk yarısının sona erdiğini, iki haftalık yarıyıl tatilinin başladığını hatırlatarak, 20 milyonu aşkın öğrencinin örgün eğitimde yer aldığı eğitim sistemine yönelik, 2023-2024 yılı I. Yarıyıl Değerlendirmesiyle ilgili ortak açıklamada tarikat ve cemaatlere dikkat çekti.

 

 

Parlakçı, Türkiye’de çocukların okula aç gittiğini belirterek, “Yeterli beslenememekten kaynaklı fiziksel ve zihinsel gelişimleri sağlıklı olmuyor. Çocuk ve gençler eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanamıyor. Yoksul ve emekçi ailelerin çocukları başta olmak üzere kız çocukları ile kırsal kesimde yaşayan çocukların eğitime erişimde sorunlar yaşamaktadır.

 

 

Bölgesel, cinsel, sınıfsal gibi eşitsizlikler derinleşmekte. Çocukların eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanmıyor. 2023 yılı Eğitime erişim, anadilinde eğitim gibi sorunların varlığının sürdüğü bir dönem oldu.” diye ifade etti.

 

Eğitim sisteminin bilimsel ilkelerden uzaklaştığı, okullarda dini eğitimin ağırlık kazandığına dikkat çeken Eğitim Sen Şube Başkanı Ömer Parlakçı, “Millî Eğitim Bakanlığı’nın Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere, çeşitli dini vakıf ve derneklerle ortak yürüttüğü projeler ve imzalanan ‘iş birliği’ protokolleri, okulları çeşitli cemaat, tarikat ve dini grupların etkinlik ve faaliyet alanı haline getirdi” dedi.

 

EĞİTİM, DEPREM  DE HASAR ALDI

 

6 Şubat depremlerinin yaşandığı bölgede eğitim, öğretimde yaşanan sorunların daha da ağırlaşmasını beraberinde getirdiğini kaydeden şube başkanı Parlakçı şöyle devam etti:

 

“Deprem de birçok okul yıkıldı, hasar gördü. Az hasarlı olan ve nisan ayında açılan okullara, eylülde başlanan tadilat nedeniyle eğitim öğretim aksamış çok sayıda öğrenci bu durumdan olumsuz etkilendi. Orta hasarlı bazı okulların durumu hala belirsiz.

 

Okulların fiziki altyapı ve donanım eksiklikleri giderilmedi, kalabalık sınıflar, ikili öğretim ve taşımalı eğitimden kaynaklı sorunların çözümlenmediği belirtilirken, “Türkiye’de özel öğretimin örgün eğitim içindeki payı 2002’de yüzde 1,9 iken, 2023’te yüzde 9,3’e yükseldi. Özel okulların devlet okullarına oranı ise yüzde 23,5’a ulaştı.”  

 

YAZ SAATİ UYGULAMASI MAĞDUR EDİYOR

Milyonlarca çocuk ve genç kalıcı yaz saati uygulaması nedeniyle karanlıkta okula gitmek, akşam geç saatlerde okuldan eve dönmek zorunda bırakıldıklarını ifade eden Ömer Parlakçı,

“Mesleki Eğitim Merkezleri’nde (MESEM) meslek lisesi öğrencileri can güvenliği olmadan çalıştı.

 

Öğretmen açıkları, mülakata ve arşiv araştırmasına dayalı sözleşmeli öğretmenlik ve ücretli öğretmenlik uygulaması sürdü. Türkiye’de etnik, dilsel, kültürel çeşitlilik ve inanç çeşitliliği, eğitim programlarında ve ders kitaplarında neredeyse hiç yansıtıldı.

 

Çeşitli nedenlerle eğitime erişimde, kız çocukları, mülteci çocuklar, anadili farklı olan çocuklar, engelli çocuklar ve geçici koruma altındaki çocukların eğitim sorunları giderek artmakta” dedi. www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.