AFAD yaşanan sel felaketlerinde son durumu açıkladı!
Afet ve Acil Yönetim Başkanlığı (AFAD), Bartın, Kastamonu ve Sinop’ta meydana gelen sel afeti hakkında, “Yaşanan sel nedeniyle 64 vatandaşımız (54 Kastamonu, 9 Sinop, 1 Bartın) hayatını kaybetmiştir. 8 vatandaşımızın tedavilerine hastanelerde devam edilmektedir” açıklamasında bulundu.
AFAD tarafından Bartın, Kastamonu ve Sinop'ta meydana gelen sel felaketi hakkında açıklama yapıldı. Açıklamada, “Yaşanan sel nedeniyle 64 vatandaşımız (54 Kastamonu, 9 Sinop, 1 Bartın) hayatını kaybetmiştir. 8 vatandaşımızın tedavilerine hastanelerde devam edilmektedir. Afetten etkilenen il ve ilçelerde kurulan afet koordinasyon merkezleri ile bölgedeki müdahale çalışmalarının eşgüdüm halinde yürütülmesi sağlanmaktadır. Türkiye
Afet Müdahale Planı'na göre, afetten etkilenen bölgelerdeki çalışmaların kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, AFAD Başkanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi faaliyete geçirilmiş; tüm çalışma grupları, üst düzey yönetici ve temsilcilerinin katılımıyla 7 gün 24 saat çalışma esasına göre çalışmaya devam etmektedir” denildi.
Arama kurtarma çalışmaları
Bartın Ulus, Sinop Ayancık ve Kastamonu Bozkurt ilçelerinde arama ve kurtarma ekipleri tarafından çalışmaların aralıksız devam ettirildiği belirtilen açıklamada, “Bölgede yürütülen çalışmalarda AFAD, Genelkurmay Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma, 112, UMKE, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ, Belediyeler, İl Özel İdaresi, sivil toplum kuruluşları ve AFAD Gönüllülerinin personel ve araçları görev yapmaktadır” ifadelerine yer verildi.
İl bazında görev yapmakta olan personel ve araç sayıları şu şekilde:
“Kastamonu'da; 4.900 personel, 651 araç, 32 ambulans, 1 helikopter, 1 JİKU, 1 drone, 1 İHA, 3 AFAD mobil koordinasyon tırı, 1 mobil mutfak tırı, 1 mobil harekat merkezi, 1 mobil laboratuvar, 496 iş makinesi, 15 vidanjör, 1 mobil enerji aracı, 61 bobcat, 15 itfaiye aracı, 1 korvet, 8 cenaze aracı, 25 bot ve 61 motopomp, 3 dalgıç pompa, 20 jeneratör, 4 kepçe, 14 arama köpeği, 5 bin kişi kapasiteli sahra mutfak, Sinop'ta; 2.594 personel ile 20 helikopter, 340 araç, 1 AFAD mobil koordinasyon tırı, 1 mobil mutfak, 33 ambulans, 16 UMKE, 238 iş makinası, 1 JİKU, 1 vidanjör, 15 bot ve 18 motopomp, 8 dalgıç pompa, 5 arama köpeği, 1.500 kişi kapasiteli sahra mutfak, Bartın'da; 1.110 personel, 115 araç, 7 ambulans, 1 UMKE, 86 iş makinası, 1 jeneratör, 2 motopomp, 1 bot 1.500 kişi kapasiteli sahra mutfak çalışmalarına devam etmektedir.”
Beslenme çalışmaları
Beslenme çalışmaları hakkında bilgi verilen açıklamada, “Türk Kızılay tarafından sel bölgelerinde toplam 223 personel/gönüllü, 9 ikram aracı ve 54 araç görev yapmakta olup; 131.270 sıcak yemek, 55.002 kumanya, 51 bin 850 ikramlık malzeme dağıtımı yapılmıştır. Jandarma Genel Komutanlığı tarafından Sinop'a 1 mobil mutfak tırı sevk edilmiş, afetzedeler için yemek pişirme ve dağıtım hizmetine başlamıştır. 1500 kişiye 3 öğün yemek dağıtımı yapılmaktadır. Toplamda 3 bin 250 öğle ve akşam yemeği dağıtımı yapılmıştır. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Kastamonu'ya 1 mobil mutfak tırı sevk edilmiştir. Afetzedeler için yemek pişirme ve dağıtım hizmetine başlamıştır.” denildi.
Tahliye çalışmaları
Tahliye çalışmaları hakkında bilgiler verilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Bartın Ulus ilçesinde sel afeti sonrası 359 afetzede güvenli bölgelere tahliye edilmiştir. Kastamonu; toplamda bin 480 vatandaşımız tahliye edilmiştir. Tahliye edilen vatandaşlarımızdan 372'si yakınlarının yanına tahliye edilmiştir. Sinop; Ayancık ilçesi ve mahallelerinden 539 afetzede 2 helikopter aracılığıyla tahliye edilmiştir. Tahliye edilen 533 afetzededen 469'u yakınlarının yanına tahliye edilmiştir”
Acil yardım ödeneği
AFAD tarafından; Kastamonu'ya 5 milyon TL, Sinop'a 3 milyon TL ve Bartın'a 2 milyon TL yardım ödeneği gönderildiği aktarılan açıklamada, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından ise Kastamonu'ya 5 milyon, Sinop'a 3 milyon ve Bartın'a 2 milyon ödenek gönderilmiştir. Bartın iline İller Bankası tarafından altyapı hasarının giderilmesi için 3 milyon ? ödenek aktarılmıştır. Toplamda 23 milyon nakdi ödenek gönderilmiştir” ifadeleri kullanıldı.
Enerji çalışmaları
Enerji çalışmaları hakkında bilgi verilen açıklamada, “Bartın genelinde elektrik verilemeyen köy bulunmamaktadır. Kastamonu genelinde farklı ilçelerde 4 köye elektrik verilemediği bilgisi alınmıştır. Kastamonu'ya Samsun AFAD'dan 1 mobil enerji aracı bölgeye sevk edilmiştir. Kastamonu ilçelerinde 75 jeneratörün montajı yapılmıştır. 40 adet boşta jeneratör mevcuttur. Sahada montaj yapılması uygun olan yerler tespit edildikçe montajları devam etmektedir. Sinop genelinde 55 köye elektrik verilemediği bilgisi alınmıştır. Sinop genelinde çeşitli ilçelerde 41 jeneratör montaj yapılarak kullanılmaya başlanmıştır. AFAD koordinatörlüğünde ihtiyaç olan yerlere kurulum yapılmaktadır.” denildi.
Ulaşım Altyapı
Ulaşım ve altyapı konusunda bilgiler verilen açıklamada, “Kastamonu'da; Ağlı-Şenpazar arasında ekipler yolda 5 noktada göçmeler tespit etmiş olup, tespit ve onarım çalışmaları devam etmektedir. 15.08.2021 itibariyle 3 noktada onarım tamamlanmış olup iki kısım kalmıştır. İnebolu-Kastamonu arası ulaşıma açılmıştır. Valay-1 Köprüsü'nün ayaklarında hasar oluştuğundan ve bir noktada meydana gelen heyelan sebebiyle yol trafiğe kapatılmıştır. Bartın'da; yapılan çalışmalar sonucunda Bartın-Karabük yolu kontrollü olarak trafiğe açılmıştır. Ulaşıma kapanan Kumluca-Kozcağız arası, 15.08.2021 itibarıyla servis yolundan küçük araç trafiğine açılmıştır. Sinop'ta; Oluza Köprüsü'nde hasar onarımı yapılarak trafiğe açılmıştır. Yapılan çalışmalarla Sinop-Ayancık yolu bazı noktalarda tek şeritten olmak üzere kontrollü olarak trafiğe açılmıştır. Yenikonak - Erfelek yolu yapılan çalışmalarla kontrollü olarak trafiğe açılmıştır. Kastamonu ve Sinop Havalimanları, bölgedeki demiryolu hatları ile kıyı yapılarında ulaşımı etkileyen bir sorun bulunmamaktadır” ifadeleri kullanıldı.
Haberleşme çalışmaları
Bartın, Kastamonu ve Sinop sel felaketinde haberleşmede genel olarak kesinti bulunmadığı belirtilen açıklamada, “Bartın, Kastamonu ve Sinop sel felaketinde haberleşmede genel olarak kesinti bulunmamaktadır. Sel bölgesinde 12 adet mobil baz istasyonu kurulmuş, 16 adet mobil baz istasyonu ve 4 adet acil iletişim aracı (Wi-Fi aracı) sevk edilmiştir” denildi. İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.