Kobani davasında tahliye yine çıkmadı, dava ertelendi

Kobani davasında tahliye yine çıkmadı, dava ertelendi
Kobani davasında tahliye yine çıkmadı, dava ertelendi

 

Kobani davasında tahliye yine çıkmadı, dava ertelendi

 

 

ANKARA-  Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, Kobani davasının 82. Celsesinde eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu 18 tutuklunun tahliye talebini reddetti.

 

 

Aralarında eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ’ın

bulunduğu MYK üye ve parti yöneticilerinin de bulunduğu 18'i tutuklu 108 sanığın yargılandığı Kobani davasında mahkeme, dosya incelenmesini gerekçe göstererek hükmün açıklanmayacağını, bunun yerine tutuklu sanıkların tutukluluk durumlarının incelenmesine karar verdi. Mahkeme davadan tutuklu sanıkların tümünün tutukluluk durumlarının devamına karar verdi.

 

 

3 Yıldır devam eden Kobani davası, Sincan 22. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmayla görülmeye devam etti. Söz konusu duruşmada hükmün açıklanması bekleniyordu. Ancak mahkeme, dava dosyasının incelenmesinin tamamlanmadığını gerekçe göstererek hükmün  bu duruşmada açıklanmayacağını, tutuklu sanıkların durumlarının incelenmesine karar verdi. Söz konusu mahkeme kararının "çok acil" uyarısıyla sanık avukatlara ve sanıklara duruşma öncesi iletildiği de öğrenildi.

 

 

Duruşma öncesinde HDP eş genel başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları davanın görüldüğü Sincan Ceza İnfaz Kurumları önünde basın açıklamasında bulundu. Bakırhan, mahkeme hayetinin tarihi bir sorumluluğun eşiğinde olduğunu belirterek, "Mahkeme heyetini tarihi bir sorumlulukla karşı karşıya olduğunu bu tarihi sorumluluğunu hakkıyla yerine getirmesi çağrısı yapıyoruz. Bugün hem tahliye istiyoruz hem de haksız hukuksuz bir şekilde yıllardır içeride olan arkadaşlarımızın beraat etmelerini bekliyoruz" dedi. Bakırhan'ın ardından açıklamalarda bulunun Hatimoğulları ise "Davanın son haline gelecek olursak buradan bütün Türkiye’deki demokrasi güçleri adına, Türkiye’de barışı savunanlar adına, yargıya çağrımızı yineliyoruz. Yargıya diyoruz ki sizler dosyanın gerçekliğine bakarak ve gerçekten yasalara bakarak karar vermeniz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

 

 

Bu arada DEM Parti eş başkanları, merkez yürütme kurulu üyeleri ve aralarında eski HDP EŞ Genel Başkanları Sezai Temelli ve Mithat Sancar'ın da bulunduğu milletvekilleri ile partinin İnsan ve Hukuk Komisyonu üyeleri de katıldı. DEM Parti yetkililerinin yanı sıra CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever ile TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık davayı takip etti.

 Aynı zamanda Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar katıldı. Öte yandan çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisiyle birçok yurttaş da takip etti.

 

 

DEMİRTAŞ TAHLİYE İSTEDİ

DEM Parti'nin basın açıklamasının ardından duruşma başladı. Duruşma tutukluluk incelemesi ile başladı. Demirtaş, Edirne Cezaevi'nden SEGBİS ile duruşmaya katıldı. Duruşmada Demirtaş, "Herhangi bir söz talebim yok, tüm arkadaşlarımın özgürlüğünü talep ediyorum" dedi.

 

 

TAHLİYE KARARI ÇIKMADI

Mahkeme ifadelerin tamamlanmasının ardından verilen aranın ardından ara kararını açıkladı. Mahkeme, yapılan itirazlara karşın tüm tutuklu sanıkların tutukluluk durumlarının devam edilmesine karar verdi. Mahkeme, hükmün açıklanması için davanın 16 Mayıs'a ertelenmesini kararlaştırdı.

 

 

SIRRI SÜREYYA ÖNDER 'İKTİDARDA İÇ SAVAŞ YAŞANIYOR

Öte yandan davayla ilgili TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder ile Yeşil Sol Parti’nin hukuk komisyonu, TBMM’de gazetecilerle bir araya gelerek, Kobani davasına yönelik açıklama yaptı. İktidar içinde “muazzam bir iç savaş yaşandığını” belirten Önder, “Bunun yansımalarını, baskılamalara rağmen pespaye şekilde her gün ortaya saçılan işlerden

Kobani Davası’nın iddianamesine dikkat çeken Önder, “AKP’yi ileride yargılamak isteyenler bakımından bir ön iddianame niteliğindedir. AKP içi iktidar kavgalarında, ‘çözüm süreci’ne muhalif olan kesim, bu iddianameyle onları yargılatmanın ya da tasfiye etmenin ilk adımını atıyor. ‘Çözüm süreci’ faaliyetleri kriminalize ediliyor ve suç delili olarak değerlendiriliyor. Eğer buna mahkeme uyarsa, dönemin muhatabımız olan bütün bakanları Bekir Bozdağ, Sadullah Ergin, Efkan Ala, başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, ilgili bürokratların hepsi bu davada esas fail olarak yargılanacaklar” ifadelerini kullandı.  (Haber Merkezi-Ajanslar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.