Mersin’de eğitimde Köy Enstitülerinin dünü ve bugünü anlatılıyor

Mersin’de eğitimde Köy Enstitülerinin dünü ve bugünü anlatılıyor
Mersin’de eğitimde Köy Enstitülerinin dünü ve bugünü anlatılıyor

 

MERSİN- YENİ ÇİZGİ: Mersin’de bir dönem eğitim ve üretime yön veren iz bırakan  Köy Enstitülerinin dünü ve bugünü konulu panel düzenleniyor. Panelin herkese açık olduğu belirtildi.

 

17 Nisan 1940 yılında 3083 sayılı yasayla, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç’un önderliğinde kurulan ve toplumsal yaşamda yarattığı olumlu etkiler nedeniyle kısa süre içinde hedef haline getirilerek kapatılan Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun üzerinden 82 yıl geçti.

 

Köy Enstitüleri, 1930’lu yıllarda Türkiye nüfusunun yüzde 80’inin köyde yaşadığı, ülke nüfusunun yüzde 85’inin okuma yazma bilmediği bir ortamda, çağdaş köy kalkınma modeline uygun olarak yapılandırılan ve birçok ülkeye örnek olabilecek, üretime yönelik öğrenimi temel alan, “Eğitim üretim içindedir” şiarını ilke edinmiş eğitim kurumları olarak tanınmakta ve bilinmekte. www.yenicizgihaber.com

 

Eğitim Sen Mersin Şubesi, Eğitim Sekreteri Müzeyyen Bozkurt Kara, yeni çizgi gazetesine yaptığı açıklamasında, Köy Enstitüleri sadece öğretmen yetiştiren kurumlar olarak sınırlı kalmadığı, bulunduğu çevreyi araştıran, geliştiren ve çevrenin kalkınmasını da ilke edinen kurumlar olduğunu ileri sürerek, “Bu anlamda Köy Enstitüleri’nin eğitim sistemi ve toplumsal kalkınma açısından yerine getirdiği tarihsel işlevin önemi tartışılamazdır. Köy Enstitüleri kırsal yörede toplumsal, ekonomik ve kültürel kalkınmayı sağlamak; bu alanda ilgili gerekli elemanları yetiştirmek için kurulan temel eğitim kurumları olmuştur. Bu dönemde köy çocukları eğitildikten sonra köylerine tarımda, işte, sanatta, zanaatta ve sağlık alanlarında eğitmen ya da öğretmen olarak geri gönderilmişler, ülke kalkınmasına katkı sunana nesiller yetiştirmişlerdir.

 

Günümüzde öğrencilerin iktidar eliyle imam hatiplere, özel liselere ve meslek liselerine yönlendirildiği, büyük bölümü dini içerikli seçmeli dersleri seçmeye zorlandığı, öğretmenlerin angarya, baskı ve sınav kıskacına alındığı dikkate alındığında, Köy Enstitüleri’nin zengin ders içeriği, benimsediği öğretmen yetiştirme ve eğitim modelinin ne kadar önemli ve değerli olduğu daha iyi anlaşılmaktadır” dedi.

 

Müzeyyen Bozkurt Kara, Köy Enstitüleri’nin kapatılması, Türkiye’nin çağdaş, laik ve bilimsel değerlerle buluşması ve aydınlanma sürecinin ciddi anlamda kesintiye uğramasına neden olduğunu belirterek şöyle devam etti: www.yenicizgihaber.com

 

“Geçmişte Köy Enstitüleri’ni kapatan ve yarattığı tüm olumlu izleri silmeye çalışanlar, bugün laik bilimsel eğitime savaş açarak, karma eğitim uygulamalarını kaldırmak isteyerek eğitim sistemini dinselleştirmeyi ve ticarileştirmeyi hedeflemekte, eğitim sistemini iktidarın ideolojik hedefleri doğrultusunda biçimlendirmek istemektedirler.

 

Eğitim Sen olarak, 82. yılını kutladığımız Köy Enstitüleri’nin ilerici, demokrat ve aydınlanmacı geleneğine sahip çıktığımızı ifade ediyor, Köy Enstitüleri’nde olduğu gibi, toplumcu eğitim felsefesinin, aklın, bilimin, demokratik öğrenme ve öğretme ortamlarının tüm eğitim sistemimize egemen olması için mücadelemizi sürdüreceğimizin bilinmesini istiyoruz.”

 

Müzeyyen Bozkurt Kara, 16 Nisan 2022 Cumartesi günü saat 14:00’da Yenişehir Belediyesi Akademi Salonunda (Edip Buran Kapalı Spor Salonun arkası)  yapacakları “Eğitimin Dünü, Bugünü ve Köy Enstitüleri” panele tüm halkın davetli olduğunu bildirdi. www.yenicizgihaber.com YENİ ÇİZGİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.