Türkiye’nin en uzun nehri hareketlendi

Türkiye’nin en uzun nehri hareketlendi
Türkiye’nin en uzun nehri hareketlendi: Barajlardaki su bırakılınca seviye yükseldi

Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak'ın Kırıkkale'den geçen bölümünde, Kesikköprü ve Kapulukaya barajlarından kontrollü su bırakılmasının ardından su seviyesi yükseldi.

Kesikköprü ve Kapulukaya barajlarındaki hidroelektrik santrallerinin türbinleri devreye alındı. Enerji üretimi amacıyla barajlardan bırakılan su, Kızılırmak'ın Kırıkkale sınırlarındaki debisini ve seviyesini artırdı.

Kırıkkale Valiliği, uygulama öncesinde nehirde ani ve hızlı yükselmeler yaşanabileceğini duyurmuştu. Açıklamada vatandaşlardan nehir kıyıları, adacıklar, köprü çevreleri ve su yatağına yakın alanlardan uzak durmaları istenmişti.

BİN 355 KİLOMETRELİK YOLCULUK

Kızılırmak, Sivas'ın İmranlı ilçesi sınırlarındaki Kızıldağ'ın güney yamaçlarından doğuyor. Yaklaşık bin 355 kilometre boyunca ilerleyen nehir, Samsun'un Bafra ilçesinde Karadeniz'e dökülüyor. Nehir, Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum ve Samsun güzergahından geçiyor.

ENERJİ VE TARIMSAL SULAMADA KULLANILIYOR

Kızılırmak üzerinde Hirfanlı, Kesikköprü, Kapulukaya, Altınkaya ve Derbent gibi önemli barajlar bulunuyor. Barajlarda biriktirilen su, enerji üretimi ve tarımsal sulama başta olmak üzere farklı alanlarda değerlendiriliyor. Yaklaşık 82 bin 221 kilometrekarelik alanı kaplayan Kızılırmak Havzası, İç Anadolu'dan Karadeniz'e kadar geniş bir coğrafyaya uzanıyor. www.yenicizgihaber.com

ÖNEMLİ NOT: YENİ ÇİZGİ HABER'DEN

Kıymeti takipçilerimiz lütfen paylaştığımız haberleri, köşe yazılarını, sadece okuyup geçmeyiniz, beğeni, yorum ve paylaşım yaparak haber sitemize destek olmanızı önemle rica ediyoruz. Sosyal medya hesaplarınızdan ve katıldığınız gruplardan bizi takip etmeyi unutmayınız. Desteğiniz için şimdiden teşekkür ederiz.

Yeni Çizgi Haber Gazetemizin; Web Sayfa ve sosyal medya hesapları şunlar;

https://www.yenicizgihaber.com/

https://www.facebook.com/profile.php?id=61564912765480

https://www.facebook.com/yenicizgihaber

https://x.com/yenicizgigazete

https://www.instagram.com/yenicizgigazete

NOT: Yurt dışında haber sitemizi takip eden kıymetli okuyucularımız, haberlerimizi paylaşım yapar, beğenir ve sosyal medya hesaplarınızdan da haber sitemizi takip ederseniz mutlu oluruz. Aynı zamanda Reklam ve ilan desteğinin yanı sıra sosyal medya hesaplarından da destek vererek bize güç katmanızı önemsiyoruz. Ayrıca hangi ülke ve şehirlerde takip ediyorsanız sosyal medya hesaplarından bize iletebilirseniz mutlu oluruz. Sağlıklı kalın.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.