Yıldız’lı 15 Ay: Toroslar Değişiyor

Yıldız’lı 15 Ay: Toroslar Değişiyor
Toroslar'da 32 yıl sonra bir ilk, Belediye Başkan Abdurrahman Yıldız, dolu dolu geçen 15 ayı Yeni Çizgi Haberi değerlendirdi.

Toroslar’da Sosyal Belediyecilik Dönemi

Mersin’in en büyük merkez ilçelerinden Toroslar’da 32 yıl sonra ilk kez sosyal demokrat bir isim göreve geldi. Toroslar Belediye Başkanı ABDURRAHMAN YILDIZ, kısa sürede ilçede gözle görülür bir değişim başlattı.

toroslar-beld-bsk-abdurahman-yildiz-3.jpg

Geçmişte sağ partili başkanlar tarafından yönetilen Toroslar, yıllarca birçok temel hizmetten yoksun kaldı ve merkez ilçeler arasında en geri planda yer aldı. Ancak son 15 ayda bu tablo değişmeye başladı. Başkan Yıldız liderliğindeki yeni belediye yönetimi, sosyal belediyecilik anlayışıyla hareket ederek ilçeye önemli yatırımlar kazandırdı.

Gazeteci BEKİR ŞAHİN, bu değişimi, yapılan hizmetleri ve Toroslar’ın geleceğini Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız ile konuştu. Merakla beklenen bu özel röportajda, Başkan Yıldız hem geçen süreci değerlendirdi hem de önümüzdeki döneme dair önemli mesajlar verdi.

- Sn. Başkan, öncelikle sizi tanımayanlar için kısaca kendinizden ve siyasi geçmişinizden bahseder misiniz?

-YILDIZ: 1974 yılında Mersin'in Toroslar ilçesi, Aladağ köyünde doğdum. Mersin Ticaret Meslek Lisesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi'ndeki eğitimimi tamamlayarak, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak iş hayatına başladım. Sol sosyalist mücadele içerisinde yer aldım. Çevreci çalışmalara da destek verdim.

2019 yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi oldum. 2024 seçimlerinde Toroslar Belediye Başkanı seçildim.

Evli ve iki çocuk babasıyım.

BAŞKAN YILDIZ’LA TOROSLAR’DA YENİ DÖNEM

-CHP'nin adayı olarak seçildiniz, ancak özellikle sol, sosyalist ve DEM Parti seçmeninden de güçlü bir destek gördünüz. Bu desteği nasıl değerlendiriyorsunuz?

-YILDIZ: Ben, Toroslar'ı, tüm sakinlerinin gurur duyacağı, yaşam kalitesinin yükseldiği, kültürel ve doğal mirasın korunduğu bir ilçe yapma sözüyle yola çıktım. Bu doğrultuda beni destekleyen, bu göreve layık gören herkese teşekkür ederim.

TOROSLAR’DA 32 YIL SONRA BİR İLK!

-Toroslar ilçesi 32 yıl boyunca sağ partiler tarafından yönetildi. Sizce bu uzun sürenin ardından sol bir belediyecilik anlayışının ilçeye kazandırdığı en temel fark nedir?

-YILDIZ: Evet, halkımızın takdiri ile Cumhuriyet Halk Partisi çatısı altında bu göreve geldim. Fakat konu hizmet olunca bunun her zaman siyaset üstünde olduğu düşüncesindeyim. Göreve gelir gelmez öncelikli olarak ilçemizin sorunlarının tespitini yaptık ve çalışmalarımıza buna göre yön verdik. Kısa bir süre içerisinde de verdiğimiz sözleri tek tek yerine getirmeye başladık. “Toroslar artık nefes alıyor.”

TOROSLAR’DA SOSYAL BELEDİYECİLİK DÖNEMİ

-Göreve geldiğinizden bu yana geçen 15 ayda Toroslar’da neleri değiştirdiniz? Hizmetlerinizi başlıklar halinde özetleyebilir misiniz?

-YILDIZ: Kurumsal bir yapı haline getirdik.

Yaklaşık 800 Milyon TL’lik borcun yüzde 50’sini 1 yılda ödedik,

İstihdamda kadınlara öncelik veriyoruz,

Sıfır Atık Müdürlüğü kurduk

Organik Gübre Tesisimizin kapasitesini artırdık

2 gündüz bakımevi açtık ve devamı gelecek.

3 okuma salonu açtık ve devamı gelecek.

3 taziye evi açtık ve devamı gelecek.

2 sosyete pazarı açtık ve devamı gelecek.

Toroslar’ın ilk balık pazarını açtık.

Sosyal destek projelerimiz kapsamında ilçemizde dünyaya gelen bebekler için özel olarak hazırladığımız Yeni Doğan Destek Çantası hediye ediyoruz.

772 öğrencimize öğretim desteği sağladık,

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Belgesine sahip bir belediye olduk.

Kırsaldaki çiftçilerimize Akdeniz Meyve Sineğine karşı 120 bin tuzak dağıtımına başladık. Tohum ve gübre desteğimizle de çiftçilerimizin yanında olmaya devam ediyoruz.

7 yeni parkımızın temellerini attık, mevcut yeşil alan ve parklarımızın da bakım çalışmalarını aralıksız yapıyoruz.

Belediyemizin arazisini alternatif tarıma açtık

Araç filomuzu güçlendirdik.

Ayışığı Düğün Salonunu modernize ettik.

Temizlik sorun olmaktan çıktı. 34 mahallemizde “Mahallede Temizlik Var” kampanyamızı düzenledik.

Bu hizmetlerimizin yanı sıra temel belediyecilik çalışmalarımızı da aralıksız sürdürüyoruz.

- “5-Köy görünümünde bir ilçe” tanımını kullandınız. Toroslar’da bu görünümü değiştirmek için ne gibi adımlar attınız?

-YILDIZ: Toroslar Belediyesinin potansiyelinin görmediği dönemler geride kaldı. Toroslar Belediyesi çok güçlü, potansiyeli çok yüksek bir belediye, bütçesi çok varlıklı bir belediye.Tek sorunu vardı, bu güçlerin toplamını bir vizyonla halkımızın hizmetine sunabilecek bir anlayıştan yoksundu, artık o vizyona da kavuştu.

Toroslar’da bir tane bile kütüphane yoktu. Buralar sanki hiç kimsenin yaşamadığı, hiçbir öğrencinin olmadığı yermiş gibi algılandı bugüne kadar. Hep göz ardı edildi. Ama biz gelir gelmez okuma salonları, gündüz bakımevleri açtık. Bunları yaparken borçlarımızı da ödüyoruz, temel belediyecilik hizmetlerimizi, sosyal yardımlarımızı da aksatmıyoruz.

- Sol gelenekten gelen bir isim olarak, bu kültürü hizmet anlayışınıza yansıtıyor musunuz? Sosyalist belediyecilik sizin için ne anlam ifade ediyor?

-YILDIZ: Sosyalist belediyecilik benim için kaynak yaratma, üretim, eşitlik, doğal-kültürel varlıkların korunması kavramlarını esas alan ve bunun üzerine kafa yoran bir çalışma yapısı. Aslında hizmet üretme temelinde çalışan belediyeler için bunu sosyal belediyecilik olarak değerlendirebiliriz. Bu noktada da yurttaşlarımıza uzanan yardım eli olmak, yaşamlarını kolaylaştırmak, yeni çalışma sahaları ile istihdam oluşturmak anlayışını benimsiyorum.

Bu doğrultuda da hizmetler üretiyoruz elbette. 7’den 70’e herkese hitap eden, ulaşımdan eğitime, çevreden sağlığa kadar her alanda çalışmalar yapıyoruz.

Merkez ve kırsal olmak üzere toplam 67 mahallemiz bulunuyor. Biz de tüm mahallelerimizin faydalanabileceği hizmetler üretiyoruz. Bizim için ücra kalmış bir yer yok. Ulaşılabilir olmak, vatandaşlarımıza her an yakın olmak görevimiz.

Belediye bünyemizde de çalışma arkadaşlarımın haklarını koruyacak şekilde düzenlemeler yapıyoruz.

Belediyenin 30 biriminden 14’ü kadın müdürler tarafından yönetilmekte

Bunun yanı sıra kadın erkek eşitliği bağlamında da bünyemizde yer alan 30 birimin 14’ü kadın müdürler tarafından yönetilmektedir. Aynı zamanda belediyemiz Temizlik İşleri Müdürlüğümüzde istihdam sağladığımız 100’ü aşkın kadın personelimiz ile Toroslarımızın sokaklarına kadın eli değmesini sağladık

-Halkın yönetime katılımını önemsiyor musunuz? Mahalle meclisleri, halk toplantıları, kadın ve gençlik katılımı gibi konularda nasıl bir yol izliyorsunuz?

-YILDIZ: Elbette katılıyorum. Sık sık mahalle ziyaretleri yaparak yurttaşlarımızın taleplerini dinliyor, bu doğrultuda da çalışmalar yürütüyoruz.

Güç birliğinin sağlanması noktasında üretimlerimizin tamamına kadınlarımızı, gençlerimizi, çocuklarımızı ortak ediyoruz.

Göreve gelir gelmez ilk işlerimizden birisi de kadınların kendi ayakları üzerinde durabilmeleri, kendi yaşamlarını organize edebilmeleri için Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nü kurmak oldu. Kadınlarımız, kendileri ve çocukları için Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğümüze gelip her açıdan faydalanabilirler. Projelerimize destek ve ortak olabilirler. Belediyemiz, kadın çalışmalarına ilişkin bütün önerilerin ve tekliflerin arkasında.

Aynı zamanda vatandaşlarımızın belediyeye daha hızlı ulaşması, sorunların daha etkin şekilde çözülmesi için 444 41 33 numaralı çağrı merkezimizi kurduk. Böylece her bir yurttaşımızın belediye meclis üyesine, muhtara, belediye başkanına ulaşmaya ihtiyaç duymadan kendi taleplerini iletebileceği bir mekanizma oldu bu. Talep geldiği andan itibaren ilgili birim müdürüne, birim müdürünün bağlı olduğu belediye başkan yardımcısına ve belediye başkanının bilgisayarına düşüyor. Belirli zaman dilimi içinde de taleplerin giderilmesi konusunda arkadaşlarımız çalışma yapıyor.

-DEM Parti seçmeniyle kurduğunuz ilişki, belediyecilik pratiğinizde nasıl bir zemin oluşturdu?

-YILDIZ: Belediyecilik faaliyetleri her zaman söylediğim gibi siyaset üstüdür. Toroslar, kozmopolit bir ilçe. Herkesin düşüncesine saygılıyız. Ama gerçekçi olmak gerekirse herkesin birleştiği ortak düşünce hizmettir. Seçmen hizmet bekler bu da hakkıdır.

Eşit hizmet anlayışını benimsediğimizi söylemiştik. Bizde Toroslara fayda sağlayacak, kalkındıracak ve özenilen bir ilçe haline getirecek hizmet üretme amacıyla çalışıyoruz.

YILDIZ’LI 15 AY: TOROSLAR DEĞİŞİYOR

-Önümüzdeki süreçte Toroslar’da hayata geçirmeyi planladığınız projeler nelerdir? Hangi yatırımların startını yakın zamanda vereceksiniz?

-YILDIZ:Toroslarımızın makus talihini değiştirerek gelişmiş, kent ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak bir merkez haline gelebilmesi için çalışıyoruz. Buna bağlı olarak ilçemize ihtisas sanayi bölgesi, hastaneler, oteller ve alışveriş merkezlerinin gelmesini sağlayarak cazibe merkezi haline getireceğiz.

Ayrıca Yalınayak bölgesinde mülkiyeti belediyemize ait 300 dönümlük bir alanı tekstil ve ağaç işleri başta olmak üzere sanayi yatırımcılarına açacağız. Böylece yerleşim alanlarının ortasında kalan görüntü ve gürültü kirliliği yaratan tesisler de bu alana taşınacak. Ortaya konulan bu hizmetlerimizle yatırımcıların önünü açarak ilçemizde ticari canlılık kazandırmayı hedefliyoruz.

-Ulaşımdan eğitime, çevreden gençliğe kadar hangi alanlarda eksik gördüğünüz hizmetleri öncelikli olarak ele alacaksınız?

-YILDIZ: Aslında zaten çalışmalarımıza eksikliğini gördüğümüz alanlardan başladık. Bunların başında eğitim çalışmaları geliyordu. Açtığımız gündüz bakımevleri, okuma salonları da bunun en güzel örnekleri. Bu soru ile bağlantılı yanıtları yukardan da belirtmiştim.

-Toroslar’ın en önemli üç sorunu sizce nelerdir? Bu sorunların çözümü için ne gibi stratejiler geliştiriyorsunuz?

-YILDIZ: İlçemizde maalesef imar ve kaçak yapılaşma sorunu var. İmar uygulamaları yapıyor, sıkı denetimlerle de kaçak yapılaşmanın önüne geçiyoruz.

Toroslar’da temizlik büyük bir sorun haline gelmişti. Artık sorun olmaktan çıktı.

İşsizlik sorunu var. Bu sorunu da hayata geçirmeyi planladığımız projelerimizle çözeceğiz.

İhtisas sanayi bölgesi, hastaneler, oteller ve alışveriş merkezlerinin gelmesini sağlayarak istihdam alanları oluşturacağız. Yalınayak bölgesinde de mülkiyeti belediyemize ait olan 300 dönümlük bir alanı tekstil ve ağaç işleri başta olmak üzere sanayi yatırımcılarına açacağız. Ortaya konulan bu hizmetlerimizle yatırımcıların önünü açarak ilçemizde ticari canlılık kazandırmayı hedefliyoruz.

-Son olarak, sol/sosyalist bir belediyecilik deneyiminin Türkiye genelinde yerel yönetim anlayışına nasıl bir katkı sunabileceğini düşünüyorsunuz?

-YILDIZ: Toroslar için kurmuş olduğumuz hayali, adım adım gerçekleştiriyoruz. Proje ve çalışmalarımızla Türkiye’deki diğer belediyelere örnek olacağız. Fikirlerimizi ve belediyecilik anlayışımızı yaymaya çalışacağız.

-Sol sosyalist bir düşüncenin de benimsediği özellikle ilçede ikamet edenlerin sağlık, eğitim ve ulaşım konularında destek olma anlamında bir çalışmanız olacak mı?

-YILDIZ: Hizmetlerimizi ayrıl gözetmeksizin yapıyoruz. Sağlık İşleri Müdürlüğümüze bağlı hasta nakil aracımızla vatandaşlarımıza destek veriyoruz. Eğitim öncelikli çalışmalarımız kapsamında da eğitim bursları veriyor, okuma salonları ve gündüz bakımevleri açıyoruz.

TOROSLAR’DA DEĞİŞİMİN ADI: ABDURRAHMAN YILDIZ

-Halka daha fazla hizmet etme anlamında yeni kaynaklar yaratma anlamında çalışmalarınız nelerdir?

-YILDIZ: Öncelikle israfı önleyerek halkımıza daha iyi hizmet sunuyoruz. Belediyemizin atıl durumda olan mülklerini yenileyerek düzenli kira geliri elde ediyoruz. Aynı zamanda Toroslar’da yatırımcının önünü açıyor, işbirliği içinde yürüteceğimiz projelerle de kaynak oluşturuyoruz.

-Belediyenin gelir gider durumu nedir, ne kadar borçla devraldınız ne kadar ödeme yaptınız şu an borç ne kadar ve nerelere?

-YILDIZ: Yaklaşık 800 milyon TL borç ile devraldığımız belediyemizin borcunun yaklaşık yüzde 50’sini 1 yıllık süre içinde ödedik. Şu an sadece Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) 300 Milyon tutarında borcumuz var. Bunun için de kurum ile yapılandırma ve borcun tasfiyesi görüşmelerimiz sürüyor.

- Araç gereç vs eksikleriniz var mı, önemli olanlardan bahseder misiniz?

-YILDIZ: Bakıldığında en büyük eksiklik daha kullanışlı, konforlu ve vatandaşlarımıza daha iyi hizmet edebileceğimiz bir belediye binasının olmaması. Şu an kullandığımız bina maalesef Kuvayımilliye Caddesi üzerinde sıkışmış, otoparkı olmayan elverişsiz bir bina. 23 Haziran Pazartesi günü itibariyle Çağdaşkent Mahallemizde bulunan Yunus Emre Kültür Merkezimizdeki hizmet binamıza taşındık. Burada yurttaşlarımıza daha kaliteli bir hizmet vereceğiz.

Teknik olarak ise 2024 seçimlerinde göreve gelir gelmez belediyenin makine ikmal parkındaki araç envanterini çıkardık. Bizden önceki dönemde 65 tane kiralanan araç vardı. Şu an fen işlerinde kiralayarak çalıştırdığımız araç sayısı 35’e düştü. Çünkü biz belediyenin envanterindeki araçları çalışabilir hale getirdik. Belediye geldiğimiz günden beri 10 tane araç ekledik. Öz malımız haline getirdik, biz bunları artık kiralamıyoruz. Dolayısıyla fiyatını da biz yarı yarıya düşürdük.

Aynı zamanda belediyemizin Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı Cenaze Hizmetleri Şefliği bünyesinde yürütülen çalışmalar kapsamında cenaze ve taziye hizmetlerinin daha düzenli ve eksiksiz bir şekilde sunulabilmesi amacıyla çadır, şemsiye, masa, sandalye ve taziye paketi alımı gerçekleştirdik.

Çöp konteynerlerini yenilemeye devam ediyoruz. 1000’i aşkın çöp konteyneri ilçemizin ihtiyaç duyulan noktalarına yerleştirildi.

Vatandaşlarımızdan gelen talepler doğrultusunda gördüğümüz eksikleri gideriyoruz.

-Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarını, ilçeye olan katkılarını nasıl buluyorsunuz?

-YILDIZ: Büyükşehir Belediyemiz ile işbirliği içinde çalışıyoruz. Belediye Başkanımız Sayın Vahap Seçer her zaman destekçimiz. Kendisine çok teşekkür ediyorum.

-Toroslar halkına iletmek istediğiniz ya da eklemek istediğiniz özel bir mesaj var mı?

-YILDIZ: 2025 yılına belediyemiz kendini yeniden yapılandırarak girdi. Toroslarımızda bugüne kadar sorun olarak görülen hiçbir konunun artık gündemde olmaması için çalışıyoruz. Yollarımızı, kaldırımlarımızı, parklarımızı ve diğer hizmetlerimizi Toroslar halkının yaşam kalitesini artıracak şekilde düzenliyoruz. Temizlik, ulaşım ve diğer belediye hizmetleri artık sorun olmaktan çıkacak. Toroslarımızı hak ettiği noktaya taşıyacağız. (HABER MERKEZİ) www.yenicizgihaber.com

xxxx YENİ ÇİZGİ HABER'den xxxx

Kıymeti takipçilerimiz lütfen paylaştığımız haberleri, köşe yazılarını, sadece okuyup geçmeyiniz, beğeni, yorum ve paylaşım yapmanızı rica ediyoruz. Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayınız.

Yeni Çizgi Haber Gazetemizin; Web Sayfa ve sosyal medya hesapları şunlar;

https://www.yenicizgihaber.com/

https://www.facebook.com/profile.php?id=61564912765480

https://www.facebook.com/yenicizgihaber

https://x.com/yenicizgigazete

https://www.instagram.com/yenicizgigazete/

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.