Milletvekili Sevda Karaca depremzedelerin hasar tespiti mağduriyetini TBMM'ye taşıdı

Milletvekili Sevda Karaca depremzedelerin hasar tespiti mağduriyetini TBMM'ye taşıdı
Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, 6 Şubat tarihli depremlerden etkilenen binaların hasar tespitlerine yapılan itirazları TBMM gündemine taşıdı. Hasarlı bina sayısı 717 bin 614, yıkılan bina sayısı 18 bin 200 olarak açıklandı. Konteyner kentlerde hala sağlık ve yaşam koşullarında sorunlar devam ediyor.

Milletvekili Sevda Karaca depremzedelerin hasar tespiti mağduriyetini TBMM'ye taşıdı 

ANKARA- Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, 6 Şubat tarihli depremler nedeniyle hasar gören binaların hasar tespitlerine yapılan itirazların sonuçlandırılamamasını TBMM gündemine taşıdı.

Karaca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hazırladığı rapora göre; 6 Şubat tarihli depremlerle, depremin yaşandığı bölgedeki toplam hasarlı bina sayısı 717 bin 614 olarak açıklandığını belirterek bölgedeki toplam yıkılan bina sayısı 18 bin 200 olarak bildirildiğini ve “ağır hasarlı ve yıkık” olarak belirlenen 90 bin 609 binanın acil olarak yıkılmasına karar verildiğini aktardı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a verdiği yazılı soru önergesinde yapılan hasar tespitlerinin bir kısmında; az ya da orta hasarlı durumda olan yapılar ağır hasarlı olarak kaydedildiğini ve yıkım kararı verildiğini belirten Karaca “Yurttaşlar bu tespitlere mahkemeler kanallarıyla itirazlar etmişlerdir. Ne var ki yargı süreçlerinin yavaş ilerlemesi nedeniyle kararlar verilememiştir. Bu nedenle; depremzedeler güçlendirme ya da onarımla evlerinde oturabilecekken, mahkeme kararlarını bekledikleri için hala konteyner ya da çadırlarda yaşamak zorunda kalmaktadırlar.” ifadelerine yer verdi.

ORHAN ERDOĞAN SESİNİ DUYURAMADIĞI İÇİN İNTİHAR ETTİ

48 yaşındaki Orhan Erdoğan, Gaziantepli bir depremzede iken geçtiğimiz yıl mayıs ayında intihar etmişti. Orhan Erdoğan’ın ölümünden 1 yıl sonra cep telefonundan çıkan mesajlar, hasar tespiti konusunda mağduriyet yaşadığını ve bir türlü çözemediğini, bunun üstüne intihar ettiğini açığa çıkarmıştı. Sevda Karaca Erdoğan’ın intiharından 1 saat önce dahi dönemin Gaziantep Valisi Davut Gül’ün Özel Kalemi Emrah Yıldız’a mesajlar yazdığını vurgulayarak Orhan Erdoğan’ın oğlu Oğuz’un, “Babam için geç kaldılar, en azından bizim için bir şeyler yapsınlar.” Sözlerini hatırlattı.

Karaca “Basına yansıyan ve bizzat depremzedelerin aktarımlarına göre; konteyner kent ve çadırlarda sağlıksız durumlar devam etmekte; su, elektrik, internet gibi ihtiyaçların erişimde hala ciddi sorunlar yaşanmakta ve halk sağlığını tehdit eden koşullar ağırlaşmaktadır. Geçtiğimiz günlerde yağan yağmur dolayısıyla da pek çok konteyner kentte su baskınları ve büyük mağduriyetler yaşanmıştır. Depremin üzerinden geçen süre düşünülünce, 2 kışı çadır ya da konteyner koşullarında geçiren depremzedelerin üçüncü kışı da bu koşullarda geçirmesinin önüne bir an evvel geçilmelidir.” ifadelerini kullandı.

EMEP Milletvekili Sevda Karaca, Bakan Tunç’tan şu soruların yanıtını istedi:

6 Şubat 2024 tarihli depremler dolayısıyla yıkılan bina ve bağımsız bölüm sayısı kaçtır? Ağır hasar, orta hasar ve az hasarlı bina ve bağımsız bölüm sayısı kaçtır?

Deprem bölgesinin tamamında açılan hasar tespitine itiraz davası sayısı kaçtır? Bunlardan kaçı derdesttir, kaçında verilen karar kesinleşmiştir?

Açılan hasar tespitine itiraz davalarında kesinleşen kararlardan kaç tanesinde kabul, kaç tanesinde ret kararı verilmiştir?

Söz konusu davaların bir an evvel sonuçlandırılması ve depremzedelerin mağduriyetinin ortadan kaldırılması için ne tür adımlar atacaksınız?   www.yenicizgihaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.