Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu

Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu

Şehirlerarası ulaşım ve otobüs şoförlerinin geceyle imtihanı…

PORF. DR. ERCAN KÜÇÜKOSMANOĞLU

Biz Sağlık Emekçileri yedi gün yirmidört saat hizmet üretmek zorundayız. Bu nedenle hayatımızın önemli bir bölümü gece çalışmasıyla geçmektedir. Gece çalışmasının sağlığa zararlı olduğuna ve bu nedenle gece çalışmasının gündüz mesaisine göre iki kat ücretlendirilmesine ilişkin eylemler yapıyoruz. Bu konuyu 35 yıldır örgütlü olduğum sendikalarda ve tabip odalarımızda dile getiriyorum.

Gece çalışan önemli bir çalışan kesim de otobüs şoför ve muavinleridir. Ülkemizde şehirlerarası yolcu taşımacılığının çok büyük bölümü otobüslerle sağlanmaktadır. Şehirlerarası yolculukların yine büyük bölümü gece yapılmaktadır. Gece yolculuklarında kaza olma riski, gündüze oranla daha fazladır. Çevremde gece yolculuğu yaparken, kaza nedeniyle hayatını kaybeden veya yaralanan tanıdıklarım vardır. Son aylarda yaptığım otobüs yolculuklarında otobüs şoförlerinin gece otobüs sürerken yaşadıklarını, izleme fırsatım oldu. Gece uyanık kalmak için çok sık kahve ve sigara içiyorlar. Genellikle iki şoför değişerek otobüsü kullanıyorlar. Arada dinlenmek için şoför kendi için ayrılan bagaj hizasındaki tavan arası gibi bir bölmede yatarak dinlenmeye çalışıyor. Bu dinlenme pek dinlenmeye benzemiyor. Otobüs sefer sürelerinin bazıları, yirmidört saate bile yaklaşıyor.

Ege kıyılarından Marmaris, Bodrum gibi yerlerden kalkan otobüsler, en doğudaki illerimize kadar gidiyorlar. Otobüs şoförlerinin mesleki dayanışmasına ya da bir araya geldikleri bir meslek örgütünün açıklamasına bugüne kadar rastlamadım. Demek ki hiç sesleri çıkmıyor diye düşünüyorum. Otobüs şoförlerinin sağlığı, kendileri kadar biz yolcuları da ilgilendiriyor. Onların otobüs sürerken yaptıkları bir hata yolcuların hayatına mal olabiliyor. Bu nedenle Ulaştırma Bakanlığının Şehirlerarası Otobüs firmalarını çok sıkı denetlemeleri gerekiyor. Bir şoförün günlük çalışma saatinin, sekiz saati aşmaması gerekiyor. Otobüs şoförlerinin gelecek kaygısı olmamalı, hepsi sendikalı olmalı. Toplu Sözleşme ile haklarını alabilmelidirler.

Şehirlerarası ulaşımda kazaların azalmasını sağlamak için en önemli önerim, Şehirlerarası ulaşım özellikle gündüz saatleri içinde yapılmasıdır. Özellikle Gece 24-07 saatleri arasında yolda olmaktan kaçınılmalıdır. Örneğin Gaziantep-İstanbul seferi 12-13 saat sürüyor. Otobüsün son seferi en geç saat 24’te İstanbulda olacak şekilde seferler ayarlanabilinir. Gece mesaisi daha yüksek olarak ücretlendirilmesi gerektiğinden gece yolculukları, gündüz yolculuklarından daha pahalı olmak zorundadır. Gündüz otobüs yolculuğu hem yolcuların hem de otobüs şoförü ve muavinlerinin daha güvenli yolculuk yapmalarını sağlar. Ayrıca otobüs şoförlerinin gittikleri yerlerde sağlıklı konaklama koşulları sağlanmalıdır.

Ülkemizde demiryolu ulaşımı, İstanbul- Ankara hızlı treni dışında azalmıştır. Bölgesel tren hatları ve ana hatlar Toros ekspresi (Gaziantep-Haydarpaşa) gibi pek çok hat kapanmıştır. Gaziantep-Kahramanmaraş arasında var olan tren hattı hiçi kullanılmamıştır. Deprem nedeniyle İslâhiye-Mersin ve Fırat ekspresi (Elazığ-Adana) hatları kapanmıştır. Gaziantep-Nusaybin tren hattı da çalışmamaktadır. Var olan hatların kullanıma açılması önemlidir. Hızlı tren projeleri çok yavaş ilerlemektedir.

Havayolu ulaşımı ülkemizde giderek artmaktadır. Fakat dünyadaki atmosfer kirliliğinin ve küresel ısınmanın en önemli nedenlerinden biri havayolu ulaşımıdır. Gelişmiş ülkeler ulaşımda en çok demiryolunun kullanmaktadırlar.

Şehirlerarası ulaşımın yükü, otobüs şoförlerimizin omzundadır. Onların sağlıklı olarak otobüs sürmeleri hepimiz için önemlidir. Otobüs seferlerinin gündüz saatlerine kaydırılması onların sağlığına büyük katkı sağlayacaktır. Biz yolcular için de gündüz yolcuğu daha iyidir. Geceyi uykusuz geçirmektense, gündüzü yolculuk için ayırmak bizler içinde iyidir. Ben yıllardır, gerekirse otobüs değiştirerek gündüz yolculuk yapmaya çalışıyorum. Biz sağlık çalışanları, zorunlu olarak gece çalışmak zorundayız. Şehirlerarası yolcu taşımacılığının gece yapılması gibi bir zorunluluk yoktur.

Otobüs şoförlerimizin geceyle imtihan etmesine gerek kalmadan şehirlerarası ulaşımın, yolcularımızın güvenli hale getirilmesi, tüm vatandaşlarımız için önemli bir konudur. Çok karmaşık gibi duran bu sorun için, ilk adım gündüz yolculuklarını teşvik ederek işe başlanabilir. Gündüz yolculukları geceye göre daha ucuz yapılarak bu teşvik sağlanabilir.

Her şeyin başı sağlık. www.yenicizgihaber.com

NOT:

YENİ ÇİZGİ HABER'den

Kıymeti takipçilerimiz lütfen paylaştığımız haberleri, köşe yazılarını, sadece okuyup geçmeyiniz, beğeni, yorum ve paylaşım yapınız. Google reklamlarını, mutlaka tıklayınız, uygun gördüklerinizi inceleyip ayrılabilirsiniz.

Web Sayfa ve sosyal medya hesaplarımız şunları;

https://www.yenicizgihaber.com/

https://www.facebook.com/profile.php?id=61564912765480

https://www.facebook.com/yenicizgihaber

https://x.com/yenicizgigazete

https://www.instagram.com/yenicizgigazete/

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu Arşivi