ALİ DOĞAN
Kerbelâ'dan bugüne vicdanın ve adaletin sınavı
Muharrem ayı geldiğinde yalnızca takvimde bir ay değişmez; insanlığın vicdanında derin bir yara yeniden hatırlanır. Kerbelâ, üzerinden asırlar geçmiş bir tarihî olay olmanın ötesinde, adalet ile zulmün, hakikat ile güç hırsının karşı karşıya geldiği büyük bir insanlık sınavıdır.
Hz. Hüseyin ve yol arkadaşları, susuzluğun ve kuşatılmışlığın ortasında yalnızca bir mücadele vermediler; insan onurunun, adaletin ve hakikatin bedelinin ne kadar ağır olabileceğini tüm çağlara gösterdiler. Bu nedenle Kerbelâ, yalnızca bir matem değil; aynı zamanda bir duruşun, bir vicdanın ve bir ahlâkın adıdır.
Muharrem ayında tutulan Yas-ı Matem oruçları da bu nedenle sıradan bir ibadet değildir. Bu oruçlar, açlığın ne olduğunu anlamanın ötesinde, nefsin terbiyesi, gönlün arınması ve insanın kendi vicdanıyla yüzleşmesidir. Kerbelâ'yı anlamak, yalnızca geçmişe ağıt yakmak değil; bugün adaletsizliğe karşı hangi tarafta durduğumuzu sorgulamaktır.
Ne yazık ki insanlık, Kerbelâ'dan gereken dersleri tam anlamıyla alabilmiş değildir. Dünyanın birçok coğrafyasında savaşlar sürmekte, masumlar hayatını kaybetmekte, adalet çoğu zaman güçlülerin gölgesinde kalmaktadır. Bölgemizde esen savaş rüzgârları, ayrışmalar ve kutuplaşmalar bize bir kez daha gösteriyor ki Kerbelâ'nın mesajı hâlâ günceldir. Çünkü Kerbelâ, insanın insana zulmettiği her yerde yeniden yaşanmaktadır.
Bu nedenle Muharrem ayı, sadece geçmişe dönük bir yas değil; geleceğe dair bir sorumluluk çağrısıdır. Hacı Bektaş Veli'nin yüzyıllar öncesinden seslenen “Bir olalım, iri olalım, diri olalım” sözü bugün her zamankinden daha fazla anlam taşımaktadır. Toplum olarak ihtiyacımız olan şey ayrılıkları büyütmek değil, ortak değerlerde buluşabilmektir.
Bu günlerde paylaştığımız aşure lokmaları da yalnızca bir gelenek değildir. Aşure; farklılıkların aynı kazanda bir araya gelerek berekete dönüşmesinin sembolüdür. Dileğimiz odur ki paylaştığımız aşure lokmalarımız Hak katında kabul ve makbul olsun; birliğimize, kardeşliğimize ve muhabbetimize vesile olsun.
Muharrem ayının manevi ikliminde edilen duaların, tutulan oruçların ve yapılan niyazların kabul olmasını diliyorum. Hakkın, hukukun ve adaletin egemen olduğu; savaşların yerini barışın, ayrışmanın yerini kardeşliğin aldığı günlere kavuşmak umuduyla...
Kerbelâ'nın feryadı insanlığın vicdanında yankılanmaya devam etsin.
Aşk ile Canlar..www.yenicizgihaber.com
Bugün Babalar Günü...
19 Haziran 2026 Cuma 22:52Temmuz 2026 beklenen zam
15 Haziran 2026 Pazartesi 13:44Butlan sonrası CHP'de siyasetin yönü
12 Haziran 2026 Cuma 15:51İşsizlik rakamlarının anlattığı gerçek
05 Haziran 2026 Cuma 00:27Kuvâ-yı Milliye ruhu ayrışmanın değil, birliğin adıdır!
03 Haziran 2026 Çarşamba 14:17Değişimden korkanlar, geleceği kaybeder
30 Mayıs 2026 Cumartesi 16:48Bir Bayram sabahı
28 Mayıs 2026 Perşembe 15:47Siyasi partiler, hukuk ve demokrasinin geleceği
22 Mayıs 2026 Cuma 17:0519 Mayıs bir milletin yeniden doğduğu gün
18 Mayıs 2026 Pazartesi 07:17Hedef enflasyon değişti, geçim gerçeği ne olacak?
15 Mayıs 2026 Cuma 07:05

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.